Afbeelding
Foto:

Tim ging op reis

Wat een kleurrijk prentenboek kwam er bij ons binnen om te bespreken voor deze krant. Toen ik het liet zien aan ons vijfjarig zoontje, was zijn eerste reactie: "Wauw! Gaan we die nú lezen?"
Daarmee kan ik meteen aangeven dat dit boek er heel aantrekkelijk en fleurig uitziet. Heldere kleuren en aansprekende tekeningen, gemaakt door Sonja Luynenburg.
De schrijver, Jeroen Struik, geeft zelf aan op zijn website: "Ik wilde een boek voor kinderen schrijven waar nu eens geen draken of sprookjesfiguren in voor komen. Het gaat over een gewoon jongetje..."

Dit doel heeft de schrijver mijns inziens absoluut bereikt. Zelfs de binnenkant van de kaft maakt al nieuwsgierig.
Een aantal illustraties uit het boek staan daar weergegeven met daarbij de tekst: 'Wat leuk dat je met me mee gaat op reis! Lees snel verder en ontdek wat ik allemaal heb beleefd. Tim.'

Het 'gewone jongetje' heet Tim. Een vriendelijk, blond ventje met een blauw rugzakje om en rode laarsjes aan.
Hij ging op reis, hij wilde weg en hij zou wel zien waar hij terecht kwam. Als eerste kwam Tim in het land van Koning Ontevreden. Nooit was het goed genoeg voor deze koning. Daar wilde Tim niet blijven, het was daar niet fijn. In een prachtige, groene vallei met heerlijk fris water voelde hij zich prima, maar toch gaat hij verder. Hij wilde meer zien. In een land waar mensen alleen maar druk zijn met hun telefoon is het echt niet gezellig. Nee, daar bleef Tim ook niet. Hij voer met een schip naar de andere kust. Toen kwam hij in een land met veel zieke mensen. Zo erg, zelfs de koning zag pips. Een reden voor Tim om zijn reis voort te zetten. Dit keer reisde hij naar een land zonder koning. Zou dat wat zijn? 'In dit land liep Tim tegen een enorme rommel aan. Tussen het vuilnis zag hij een leuk meisje staan. Ze zei: "Wij doen hier gewoon onze eigen zin en luisteren nooit, kijken niet naar elkaar om en alles wordt op straat gegooid."

Je begrijpt het al: Tims reis ging weer verder. Naar het land van koning Streng, maar in dat land keek iedereen zuur. En in het grote paleis dat hij daarna op zijn reis tegenkwam, woonde een koning die het veel te druk had. Hij was bezig met bouwen en verbouwen. Hij kon Tim echt geen aandacht schenken. Uiteindelijk ontmoette Tim een vermoeide koning, die liever bleef zitten waar hij zat. Zijn land was niet interessant. Maar deze koning wees hem de weg naar een koning die alles voor zijn volk doet. Hij zei daarbij: "Misschien kom ik ook nog wel, maar dan wat later…"

En daar stond Tim ineens aan de oever van een groot water. Geen brug en geen tunnel, geen luchtballon. Hoe kwam hij in dat land? Aan de overkant stond die koning met zijn armen wijd. Tim riep: "Ú lijkt zo'n lieve koning, maar hoe kom ik in uw land?"

De koning riep: "Loop er maar doorheen, je zal niet verdrinken. Ik weet het zeker: je zult niet zinken."

In dat land, waar het er vredig uitzag, had die koning een huis voor hem gebouwd. De koning had op Tim gewacht en vroeg of hij in het land wilde blijven wonen.

Een boek dat aanleiding geeft voor gesprekjes over geloof en vertrouwen. De schrijver van dit boek wil graag dat ouders en andere opvoeders door dit boek met kinderen in gesprek gaan over het Evangelie. Het verhaal van Tim geeft hier zeker handvatten voor. Er staan geen christelijke elementen in dit boek. Het kan door iedereen gelezen worden. De reis van Tim houdt ons namelijk allemaal een spiegel voor. Niet alleen de kinderen. Hoe ziet onze reis op deze aarde eruit? Waar gaat het in ons leven om? Zijn we te druk met onszelf of maken we ons druk om anderen? Zijn we ontevreden? Willen we onze eigen zin doen en hoeven we geen koning die ons leidt? Op wie vertrouwen we? De Heere Jezus wil je de weg wijzen op je reis door dit leven. Is Hij ook jouw Koning?

'Tim ging op reis' is een mooi prentenboek, dat met veel genoegen zal worden (voor)gelezen.
Het boek is geschreven in rijmvorm. Soms leest dit heel vlot en leuk, maar soms weer niet zo vloeiend. Voor de voorlezer is dat minder fijn, maar ik had niet de indruk dat de kinderen het merkten.

Het boek 'Tim ging op reis' is in de boekhandels te koop. Meer informatie is te vinden op Facebook en via www.timgingopreis.nl.

Prijs: €13,50
ISBN: 9789082744804
Vormgeving & druk: Vanderperk Groep
Groot-Ammers