Afbeelding
Foto:

'Opslagcentrale Melissant b.v.' werd geopend

Er waren zaterdagmorgen nogal wat genodigden bij de opening van de opslagcentrale Melissant aanwezig, maar ze hebben maar een héél klein stukje van de immens grote loods van 8400 m3 in beslag genomen. Het gebouw, van Belgisch fabricaat, werd in enkele weken in elkaar gezet en dient voor de opslag van voornamelijk graszaden. De Coöp. Landbouwver. 'Melissant en Omstreken' heeft een nauwe relatie ("een huwelijk", vond burg. Bos) aangegaan met het Kon. Kweekbedrijf en Zaadhandel D.J. v.d. Have & Zn. te Kapelle-Biezelinge en de genodigden waren met burg. Bos - die de officiële opening verrichtte - verheugd dat deze nauwe samenwerking tot een aanschouwelijk resultaat heeft geleid.

De voorz. van de thans geheten 'Opslagentrale Melissant b.v,' dhr. A.W. van Kempen, onthulde in zijn welkomstwoord dat die relatie al in 1957 werd begonnen tijdens een gesprek op de veerpont met de toenmalige directeur, dhr. Maan, met medewerkers van de Fa. Van der Have. Dhr. Van Kempen kon een daaropvolgende reeks van jaren noemen waarin men zich steeds meer op de graszaadteelt en zaaigranen concentreerde. ln 1962 werden de eerste olie-gestookte graszaaddrogers aangeschaft. In 1964 werd de houten graansilo voor zaaigranen gebouwd die plm. 1000 ton kon bergen, van 12 tot 48 ton per silo. In 1969 werd de oliestook door gasbranders vervangen en in 1970 had nog eens een belangrijke verbetering plaats, gevolgd door een uitbreiding tot 600 m2 vloeroppervlak met aangepaste ventilatoren in 1972.
Inzonderheid werden burgemeester en mevr. Bos hartelijk verwelkomd. Aan burg. Bos was de eer om 't nieuwe plaatstalen gebouw met honderden containers als inhoud officieel te openen. Burg Bos deed dat met een heftruck. Na tevoren de bediening ervan beoefend te hebben, kreeg hij het thans vrij vlot voor elkaar een container die de doorgang belemmerde op te pakken en weg te zetten, met welke handeling de opening een feit was.
Dit is een gedeelte van een artikel uit Eilanden-Nieuws van 5 december 1972.