Energieneutraal gebouwen in 2035

REGIO - De provincie Zuid-Holland wil dat alle nieuwbouw – van woningen tot kantoren en kassen – energieneutraal en fossielvrij is.

Dat hebben Gedeputeerde Staten vastgelegd in het ontwerp van de actualisering van de Visie ruimte en mobiliteit. De wijziging betekent dat nieuwbouwplannen die bijvoorbeeld nog voorzien zijn van gasaansluitingen herzien zouden moeten worden. Ook op het gebied van elektriciteit vraagt dit wijzigingen; gebouwen zouden ook op dat gebied volledig zelfvoorzienend moeten zijn. In geval van woningen wil de provincie dat alle woningen in de regio, ook de bestaande voorraad, in 2035 energieneutraal en fossielvrij zijn. Daarbij zal per locatie de beste oplossingen moeten worden gekozen. Dit kan op meerdere manieren zoals een (lokaal) warmtenet, warmtepompen of zonneboilers. De provincie gaat hierover in gesprek met gemeenten.


Slik op de weg

De gemeente waarschuwt voor slik op de weg tijdens de oogstperiode. "De modder blijft tussen de banden van landbouwvoertuigen kleven en komt vervolgens op de weg terecht.

De polderwegen kunnen dan verraderlijk glad worden. Vooral bij regen kan een droge modderlaag het wegdek snel veranderen in een spiegelgladde glijbaan. Agrariërs moeten zorgen dat de achtergebleven modder wordt opgeruimd en de weg schoon blijft. De wegbeheerders controleren of dit ook gebeurt. Het is belangrijk dat agrariërs ervoor zorgen dat de weg wordt schoongemaakt, maar ook dat weggebruikers hun snelheid aanpassen aan de situatie."


Bouwen in bebouwde kom

REGIO - De provincie gaat in de toekomstplannen voor de juiste woning op de juiste plek. In de praktijk betekent dat de provincie plannen om te bouwen binnen dorpskernen voorrang geeft boven projecten buiten de bebouwde kom. Het doel is dat daarmee de bestaande bebouwde omgeving verbeterd.