Afbeelding
Foto:

Veel belangstelling voor keukentafelgesprek

MIDDELHARNIS - Het Platform Gehandicaptenbeleid Goeree-Overflakkee (PGGO) organiseerde 14 november, in samenwerking met de gemeente, een voorlichtingsbijeenkomst over het keukentafelgesprek zoals dat gevoerd wordt als men ondersteuning nodig heeft vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO).

Dat dit onderwerp leeft bij de klanten bleek uit de enorme opkomst. De raadszaal in het Rondeel was bomvol. Vanuit het WMO loket was consulente Leonie Poortvliet aanwezig om te vertellen over de procedure van zo'n gesprek en welke onderwerpen aan bod komen. Het is van het grootste belang dat de situatie van de klant zorgvuldig in kaart gebracht wordt. Wat kan hij of zij zelf nog, wat kan het netwerk van de klant betekenen en tenslotte welke professionele hulp van buiten dient ingezet te worden.

Ook het Persoonsgebonden budget, het PGB, kwam aan bod. Hierbij werd uitgelegd dat bij het beheren van een PGB nogal wat haken en ogen zitten. Zo gaat de geldstroom via de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en moet er een strikte administratie gevoerd worden. Dit om fraude te voorkomen. Toch kan een PGB in sommige gevallen de beste of enige oplossing zijn

Daarna vertelde Danja Driessen van stichting MEE hoe deze organisatie mensen kan helpen bij het gesprek, de aanvraag van een voorziening, het verkennen van het netwerk en nog veel meer. MEE is onafhankelijk van de gemeente en richt zich vooral op de klant. Iedereen kan bijstand van MEE vragen bij verschillende onderwerpen. Van 0 tot 100 jaar, zoals Danja het uitdrukte. De consulenten van MEE kunnen ook aanwezig zijn bij het keukentafelgesprek, indien de cliƫnt of de gemeente dit wenselijk acht.

Tenslotte loodste dagvoorzitter Jane van Dongen van het PGGO de bijeenkomst tot een goed einde door alle vragen naar voren te laten komen en de consulenten gelegenheid te geven te antwoorden. Bert Horssels van de gemeente gaf nog wat achtergrondinformatie. Kijk voor meer informatie over het werk van PGGO op www.toegankelijkflakkee.nl.