Wisselvallig en waaierig weekend op de Eilanden

Vroeger kon het al uitgesproken koud zijn in sommige novembermaanden zoals die uit 1985 en 1993. Felle sneeuwbuien kenmerkten een deel van de slachtmaand in 1985, terwijl de duurvorst opviel gedurende de laatste fase van november 1993. Er kon toen geschaatst worden bij soms -4 graden overdag.

Op dit moment is de kans op een iets kouder scenario nog steeds aanwezig, hoewel er ook telkens weer zachtere oplossingen opduiken voor de middellange termijn. Onzekerheid troef dus voor na de twintigste. De korte termijn is wat duidelijker en levert op de vrijdag redelijk weer op in onze omgeving waarbij het overwegend droog zal zijn en het ook wat zachter wordt met maxima tot 11-12 graden in de middag. Tijdens het weekend zien we de regenkans weer toenemen en dient zich uiteraard weer een depressie aan.

Het aanstaande weekend verloopt daardoor meest wisselvallig, maar ook koeler dan de dagen daarvoor. Maximaal wordt het zo'n 8-9 graden en staat er veel wind uit west/noordwest. Bovendien komen er buien. Vanaf medio volgende week stijgt de luchtdruk op de Atlantische oceaan richting IJsland, terwijl de barometers dalen boven grote delen van Scandinaviƫ. Tussen deze twee systemen komt een noordelijk georiƫnteerde stroming te staan die vooral op hoogte koudere lucht meeneemt naar onze contreien. Daar de aanvoerrichting voornamelijk over zee zal zijn, kan het onmogelijk echt koud worden bij zo'n noordwesten - of noordenwind. Wel neemt de kans op enkele buien met stofhagel of smeltsneeuw toe.

Wanneer een hogedrukgebied zich aansluitend zal laten zien met een voorkeurspositie bij Ierland later, stabiliseert de atmosfeer wat en komt er meer zon. Ook volgen mogelijk enkele koude nachten (wat vorst). De kans op wat serieuzer koud(er) weer aan het einde van de maand blijft nog even bestaan, maar echte winterperikelen met sneeuw, matige vorst en drie of vijf ijsdagen zie ik nog niet aankomen tot december.

Rond 22 november stroomt veel poolkou zuidwaarts tot Zuid-Noorwegen en Polen aan toe. Tegelijkertijd meldt zich een warmbloedige depressie richting Biskaje die juist een portie subtropische lucht opstuwt in noordelijke richting. Waarschijnlijk zal de warme lucht terreinwinst boeken uiteindelijk, maar mocht de koudere lucht voldoende tegenwicht bieden, zou een gedeelte van de noordelijke kou ons nog net kunnen bereiken.