Afbeelding
Foto:

Voorzitter van de dorpsraad Ben Musters over nieuwe plannen voor Oude-Tonge
"Laten we er samen de schouders onder zetten"

Voorzitter Ben Musters blikte terug op de gerealiseerde plannen, maar vertelde ook over de projecten die op stapel staan. Hiervoor wordt door de dorpsraad veelal samen gewerkt met andere partijen.Zo wordt er hard gewerkt aan een mooi programma voor de watersnoodherdenking samen met de oranjevereniging, de gemeente en Jaap van Nieuwenhuizen, ambassadeur van de herdenking. Samen vormen ze een werkgroep om deze herdenking gestalte te geven. Het programma zal beginnen in de Nederlands Hervormde kerk met passende muziek, toespraken en verhalen, gevolgd door een stille tocht naar de begraafplaats, waar kransen worden gelegd door, onder andere, de burgemeester en de Commissaris van de Koning, Jaap Smit. Ook de basisscholen worden hierbij betrokken. In de pastorie van de Rooms Katholieke kerk wordt een tentoonstelling ingericht, die van 1 tot en met 9 februari te zien zal zijn.

Door Mirjam Terhoeve

Havenkanaal en strandje

Een ander plan is de ontwikkeling van het havenkanaal en de kaai, een project van de Erfgoedlijn, wat een bedrag beschikbaar heeft voor de havenkanalen op Goeree-Overflakkee. In samenspraak met de grondeigenaren wil men een wandelpad realiseren compleet met bankjes. Ook wordt gedacht aan een trekvlotje om de kreek te kunnen oversteken. Buitendijks wil men een trailerhelling maken voor vissersbootjes. Op de kop van de haven komt een driedelige vlaggenmast en het kunstwerk 'De kaoiwerker' zal worden verlicht, zodat deze ook 's avonds te zien is.

Een werkgroep van de dorpsraad is verder, samen met de jongerenwerkers van de Stichting 'Zijn', plannen aan het ontwikkelen voor de jeugd. Zo onderzoekt men het idee voor een vuurplaats op het strandje. Dit voor de oudere jeugd. Daarbij zou men ook graag een uitkijktoren en een vogelkijkhut realiseren. Ook voor de jongere kinderen zijn ideeën in de maak. Men wil wat speeltoestellen plaatsen, maar ook een leuke sport- en spelmiddag organiseren in de voorjaarsvakantie. Deze ideeën komen van de kinderen zelf. De werkgroep heeft de scholen gevraagd om eens te peilen bij de leerlingen, wat ze leuk zouden vinden. Daar kwam uiteraard heel veel uit. De te realiseren wensen worden momenteel verder uitgewerkt.

Kaaifeest

Er zijn ook plannen voor een kaaifeest. Dit initiatief komt van muziekvereniging Vooruit. Het idee is om orkesten van oostelijk Flakkee te laten optreden, afgewisseld met demonstraties van lokale verenigingen. Naast samenwerking met de dorpsraad, wil de muziekvereniging ook de scholen hierbij betrekken. Hoe een en ander precies zal uitpakken is nog niet helemaal bekend, maar wel de datum van het gebeuren: 7 juli 2018. Mensen die nog ideeën hierover hebben, worden uitgenodigd zich te melden.

Windmolens

Het onderwerp windmolens kwam ook nog even aan de orde. Adrie Kom, lid van de dorpsraad en ook van de Stichting MalleMolens praatte de aanwezigen bij omtrent de stand van zaken. De Stichting gaat beroep aantekenen bij de Raad van State. Men vind nog steeds dat de verdeling van de molens onevenredig is en men hoopt in hoger beroep de zaak ten goede te kunnen keren. Wordt vervolgd.

Al met al werd duidelijk, dat de dorpsraad genoeg plannen en ideeën heeft om de leefbaarheid in het dorp te verbeteren. "Of alles gaat lukken hangt af van de vergunningen, financiën, medewerking van gemeente en vooral, niet te vergeten, de inwoners", aldus de voorzitter. "We zetten onze schouders eronder en hopen op deze manier ons dorp wat leuker te maken".

Overzicht bouwprojecten Oude-Tonge

De volgende bouwprojecten liggen bij de provincie:

Molenpolder 1+2 totaal 150 woningen
Ebbe en Vloed totaal 68 woningen
Capelleweg 5 woningen
Handelskade 39 woningen
Oostdijk (Madeno Racing) 24 woningen
Camping Oude-Tonge 50 woningen
Molendijk 7 woningen
Gemeentehuis 25 woningen.

Het totaal aantal bedraagt 368 woningen. Als de Molenpolder niet doorgaat, dan kunnen er dus alsnog 218 woningen gebouwd worden.