Afbeelding
Foto:

Totdat Silo komt

'Totdat Silo komt', overdenkingen voor Advent en Kerst, van ds. J. T. Doornenbal, uitgegeven bij Den Hertog onder ISBN nr. 9.789.033.128.578; Prijs 14,90. Ingebonden, handzaam formaat. Ds. J.T. Doornenbal (1909-1975) diende de Hervormde gemeenten van Woubrugge, Kesteren en Oene.

In deze bundel behandelt dominee Doornenbal acht teksten uit de Bijbel, vier voor der periode van Advent en vier voor Kerst. De gelovigen in het Oude en Nieuwe Testament zagen uit naar de komst van Christus. Alles wees heen naar Hem, de grote Silo, Die zou komen. De Heere Jezus Christus, de Vredevorst, kwam om vrede te maken tussen God en mensen. Hij maakt het licht in duistere harten en schenkt innerlijke rust en vrede. Een kort citaat: 'Alleen in de donkerheid van ons leven straalt het licht van de Zon der gerechtigheid, want de oprechten gaat het licht op in de duisternis'.

Het zijn niet eerder uitgegeven overdenkingen, die ds. Doornenbal heeft geschreven om te preken in de periode van Advent en Kerst.

De teksten die overdacht worden zijn: Totdat Silo komt (Gen. 49:10), Adventslicht (Jes. 9:1); Onder Zijn vleugelen (Maleachi 4:2), De gezegende onder de vrouwen (Lukas 1:42).

Voor Kerst de volgende overdenkingen: De kribbe van Bethlehem (Lukas 2:7), zij vonden het Kindeke (Lukas 2:16), Uit Egypte geroepen (Matth. 2:15) en Aan armen uit genâ (2 Korinthe 8:9). Deze Schriftuurlijk-bevindelijke overdenkingen kan ik van harte aanbevelen. Op zijn geheel eigen wijze weet hij de Schrift te overdenken en harte te treffen.


Zie, ik sta aan de deur        

'Zie Ik sta aan de deur', drie preken van ds. J. van Haaren, uitgegeven bij Den Hertog, onder het ISBN nr. 7. 789. 033.128. 738; Prijs 19,90. Een mooi uitgevoerde bundel met een treffende inhoud. Een oproep, maar ook geestelijk onderwijs. Op een heldere en evenwichtige wijze klinkt de Bijbelse boodschap van zonde en genade door in deze drie preken uit de brieven aan de gemeenten van Klein-Azië.

Naast de waarschuwing aan het adres van de onbekeerden, is er ook een hartelijke aansporing tot bekering: 'Zie Ik sta aan de deur en Ik klop'. Maar ook het noodzakelijke onderwijs voor Gods kinderen in het strijdperk van dit leven wordt aangereikt. Ook de opwas in de genade en de kennis van onze Heere Jezus Christus wordt ruimschoots in de preken gevonden. Voor een ieder: oud, jong, bekeerd en onbekeerd is hier onderwijs vanuit de Schrift.

Ds. J. van Haaren (1933-1983) was predikant in de Gereformeerde Gemeenten. Hij diende de gemeenten van Kampen, Rijssen en Amersfoort.

De teksten zijn te vinden in Openb. 2: een rijke belofte voor een strijden volk, Openb. 3: een welgemeende raad om te kopen op de markt van vrijde genade en eveneens in Openb.3: Christus' staan aan de deur. Zowel voor persoonlijk gebruik als in de leesdienst van harte aanbevolen, al is de prijs voor dit boek wel aan de hoge kant!


Uitzien in de levensavond

'Uitzien in de levensavond' korte overdenkingen voor ouderen, door ds. J. Schipper, uitg. Den Hertog; ISBN nr. 9. 789.033.128. 639; Prijs 14,90. Ds. Schipper is predikant van Gereformeerde Gemeente te Leerdam.

Dominee Schipper tekent in 30 korte overdenkingen de ernst van het leven en de aangrijpende werkelijkheid van het sterven. Daarbij staan dertig Bijbelse personen uit het Oude en Nieuwe Testament centraal en hoe hun einde was. Welk karakter of hoe verschillend zijn ook waren in afkomst, allen moesten de doods Jordaan door. Dominee geeft aan dat het een groot voorrecht is om door genade een uitzicht te hebben op de stad, die fundamenten heeft. Alleen dan is sterven eeuwig erven. En mag de zondaar straks eeuwig Gode danken, want Hij is Het leven.

In het Woord vooraf schrijft de auteur dat Paulus ons bepaalt bij een treffende tekst: 'Want de bezoldiging der zonde is de dood (Romeinen 6:24a), maar hier staat geen punt. 'Maar de genadegift Gods is het eeuwige leven door Jezus Christus onzen Heere' (vers 24b).

Ds. Schipper volgt de personen vanaf de Schepping en eindigt bij Lazarus en Christus. Hij staat o.a. stil bij Abel, Henoch, Noach, Izak, Mozes, Aäron, David, Hizkia, Daniël, Paulus, Simeon Anna, Johannes de Doper de Stefanus.

Dit boek is het waard om zelf te bezitten, maar het zou zeker een mooi geschenk zijn bij de uitdeling aan het eind van het jaar. Een mooie uitvoering, met het vallend/stervend blad. De moeite meer dan waard om het aan te schaffen, te lezen, te mediteren en te herlezen.

Afbeelding
Afbeelding