Afbeelding
Foto:

"Welstandsprijs" voor miniatuurmolen van David Blok

De Stichting 'de Welle' te Middelharnis heeft vorige week weer een zgn. welstandsprijs' uitgereikt, nu aan David blok voor de door hem gebouwde molen, die voor de ouderlijke woning aan de Steeneweg te pronk staat. De – wat symbolische – prijs van tien gulden wordt door de Stichting toegekend aan de makers van allerlei voorwerpen waaraan ook de omgeving genoegen beleeft. De molen van David Blok voldoet aan die voorwaarde in meer dan ruimte mate want legio zijn de foto's en films die er op verschoten zijn!
David Blok, gewezen molenaar, vervaardigde de molen die hij 'Windlust' noemde in 1950. Het is een stellingmolen van het type bovenkruier en is op schaal 1:12 een copie van de molen van dhr. Dambruin die aan de Molenstraat te Middelharnis heeft gestaan. De miniatuur-molen heeft een vlucht van 2.25 meter en weegt maar liefst 800 kilo omdat hij van steen, dat later gepleisterd werd, is opgetrokken. Dat zware gewicht maakte het in 1953 noodzakelijk de molen vanuit de Visserstraat waar hij gebouwd was per schip naar het Vingerling over te brengen. Vandaar werd hij met een kraan van de Fa. Dijkers verder vervoerd naar de Steeneweg. Later moest de molen nog eens verhuizen naar de woning die thans door de fam. Blok bewoond wordt.
Dhr. Blok heeft zijn maaksel zó perfect geconstrueerd dat het ook de Stichting De Welle opgevallen is. Degenen die hem de prijs overhandigden ontdekten in het pronkstuk de liefde van dhr. Blok voor de windmolen. Hij is dan ook enkele jaren geleden door de gem. Middelharnis aangesteld als molenaar met als opdracht de gerestaureerde molens van Stad aan 't Haringvliet en Nieuwe Tonge in tact te houden. Voorts is hij instructeur geworden en leidt momenteel 7 cursisten op tot gediplomeerd molenaar in een twee jaar durende cursus waarin zowel de theorie als de praktijk beoefend wordt.

Dit artikel stond eerder in Eilanden-Nieuws van 21 november 1972