Aandacht voor kreken als cultureel erfgoed

GOEREE-OVERFLAKKEE – Na het inpolderen van Goeree en Overflakkee zijn er nogal wat kreken in het landschap overgebleven. Een aantal is eeuwen later nog altijd zichtbaar, terwijl andere kreken zijn verdwenen. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) is van plan onderzoek te doen naar de kreken op het eiland.

Door Kees van Rixoort

De RCE ziet een verband tussen erfgoed, duurzaamheid en ruimte. De krekenstructuur zou niet alleen beter zichtbaar en toegankelijk moeten worden gemaakt, maar kan ook een rol spelen op het gebied van duurzaam waterbeheer. Dit laatste ook met het oog op de nabije toekomst als de Haringvlietsluizen op een kier gaan en het Haringvliet gedeeltelijk zal verzilten.

De RCE wil het project uitvoeren in samenwerking met tal van partners op Goeree-Overflakkee, zoals de provincie, de gemeente, het waterschap, Rijkswaterstaat, LTO, de VVV, Staatsbosbeheer, Sociëteit Rethorica en Natuur en Landschap Goeree-Overflakkee (NLGO). Het project, onderdeel van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee, zou begin 2018 van start moeten gaan met een werkbijeenkomst.

Het project is een succes als er inzicht ontstaat in de ontwikkeling van het landschap en de waterhuishouding in de loop der tijd. Er is kennis van het watererfgoed en er zijn mogelijkheden om dit onderdeel van de cultuurhistorie te benutten en te behouden. Mogelijk zijn kreken dan beter toegankelijk voor toeristen: beleven met respect voor de natuur. Voor vaartochtjes lijken de veelal doodlopende kreken minder geschikt. Een andere optie is om de krekenstructuur in te zetten voor duurzaam waterbeheer.