Met raad en daad

Grafsteen opknappen

Daar we op de begraafplaats last hebben van uitwerpselen van de vogels op de marmeren stenen, wil ik wel eens weten hoe je die vieze plekken van een grafsteen kunt verwijderen.

Marmer is een enigszins poreuze kristallijne kalksteen en veel soorten zijn erg gevoelig voor weersinvloeden. Omdat vooral op liggende grafstenen wel eens vogelpoep vastkoekt en rottende bladeren achterblijven, ontstaan er soms lelijke plekken in het marmer. Die kunt u op een mooie voorjaarsdag eerst met een zachte borstel en een afwasmiddel proberen te verwijderen en, als dat niet helpt, met speciaal daartoe geëigend middel behandelen. Behandel het gehele oppervlak daarmee, anders ontstaan er oneffenheden in. De oorspronkelijke kleur van het marmer komt nu over de gehele linie terug. Dan flink afspoelen. Wilt u de steen polijsten, probeer dan bij een steenhouwerij een stukje 'schotse steen' te kopen. Met de platte zijde van die zachte groene polijststeen en heel veel water erop kunt u het marmer 'zoeten' en het oppervlak mooi glad maken. Gebruik geen amarylsteen of dgl. want als daar een zgn. doorntje inzit, kan dat lelijke krassen veroorzaken. Na het drogen, niet eerder, kunt u de steen ter bescherming tegen vochtopname inwrijven met een laagje blanke bijenwas. Laat deze zo mogelijk 24 uur intrekken. Daarna uitwrijven met een flanellen doek.

Uitlaatgassen

Neemt de luchtvervuiling toe, als je sneller rijdt?

Een langzaam optrekkende auto stoot meer schadelijk gas uit dan een snel voorbij flitsende slee. Beslist ongezond is het stilstaan met draaiende motor, zowel van auto's als van bromfietsen, vooral in files. Daarom vindt u bij bruggen vaak het verzoek de motor af te zetten. De uitlaatgassen van een rijdende auto zijn niet zo giftig, maar bij zeer snel rijdende auto 's en motoren treedt natuurlijke wel meer verbranding op dan bij het met een gemiddelde snelheid rijdend verkeer.

Calorieën

Is het waar, dat je van alcoholvrij bier precies zo dik wordt als van gewoon bier met alcohol?

In alcoholvrij bier vinden we ruwweg de helft van het aantal calorieën die we in bier met alcohol aantreffen. De aanduiding alcoholvrij mag echter niet verward worden met het begrip calorievrij, of caloriearm. De enige drank die werkelijk geheel calorie vrij kan worden genoemd, is drinkwater dat u uit de kraan kunt tappen, of voor meer geld uit een fles bronwater kunt drinken.

Lenzenwasmiddel

Onze vorige contactlenzen maakten we dagelijks schoon met babyshampoo, maar nu wij nieuwe en buigzame lenzen kochten, bezwoer een opticien ons, dat wij alleen de bijbehorende vloeistof mogen gebruiken. Is er nu geen alternatief voor dat dure product?

Vroeger, met die harde lenzen, was het inderdaad mogelijk ze met een babyshampoo schoon te maken. De buigzame contactlenzen laten echter ook zuurstof door. Er is sprake van ander materiaal en dat houdt in dat de genoemde babyshampoo er niet (meer) geschikt voor is. Indien u die lenzen niet behoorlijk reinigt, kan dit onder meer tot een blijvende aanwezigheid van bacteriën leiden, hetgeen u problemen kan bezorgen.