Zuid-Afrika

In het Reformatorisch Dagblad van zaterdag 11 november 2017 stond een schokkende rapportage over de misdaad in Zuid- Afrika. Het blijkt dat er jaarlijks bijna 19.000 moorden plaatsvinden in dit land. Per dag worden 52 mensen vermoord in verband met een overval. Per 100.000 inwoners worden er jaarlijks 34 vermoord bij een overval. Wereldwijd ligt dit getal op 6,2. Zuid-Afrika is inmiddels een zeer gewelddadig land geworden. Hoe moeten we daar tegenaan kijken?

In de eerste plaats is Zuid-Afrika van oudsher een land wat nauwe banden heeft met Nederland. Het is dus niet verkeerd als er vanuit Nederland aandacht is voor de toenemende criminaliteit in Zuid-Afrika. Iemand als Thierry Baudet het van het FvD vraagt daar ook aandacht voor. Ruim 30 jaar geleden was er in Nederland ook veel aandacht voor de apartheid in Zuid-Afrika. Terecht zijn daartegen grote bezwaren in te brengen. Vandaag de dag kent het land hele andere problemen. Het is daarom niet verkeerd om vanuit Nederland daar voortdurend aandacht voor te hebben. Misschien zijn er onder de lezers van Eilanden-Nieuws ook wel mensen die familieleden in Zuid-Afrika hebben. En wat is het dan belangrijk om de band en de zorgen die er in dat land zijn met elkaar te delen. Ook is gebed voor Zuid-Afrika belangrijk.

In de tweede plaats is het wel opmerkelijk dat de criminaliteit vooral de laatste 10 jaar zo enorm is toegenomen. Sommigen zeggen dat vooral de boeren daarvan het slachtoffer zijn. Er vinden in ieder geval verschrikkelijke dingen plaats. In koelen bloede worden mensen vermoord. Het is niet geheel duidelijk wat hiervan de oorzaken kunnen zijn. Gewezen kan worden op het politieke klimaat waarbij corruptie, vriendjespolitiek, onbekwaamheid, en andere zaken een grote rol spelen. De huidige president van Zuid-Afrika, Jacob Zuma, maakt niet direct een zeer betrouwbare indruk. Integendeel, door zijn optreden zou het ook kunnen dat hij juist bijdraagt aan het slechte klimaat in Zuid-Afrika. Zoals veel Afrikaanse landen worstelt ook dit land met het tot stand brengen van een betrouwbare en stabiele rechtsorde. Laten we hopen en bidden dat de ontwikkelingen in Zuid-Afrika niet steeds verder afglijden richting een anarchie. Zuid-Afrika is een groot land met veel inwoners (56 miljoen).

In de derde plaats is er in Zuid-Afrika de laatste 20 jaar een generatie jongeren opgegroeid die weinig om handen hebben gehad. In de jaren 90 van de vorige eeuw werd Zuid-Afrika door een enorme crisis getroffen. Daardoor waren er heel veel jonge mensen werkloos. Deze jongeren zwierven over de straat en vormden bendes en hebben daarmee de basis gelegd voor de huidige ontwikkeling. Het kan dus zijn dat een bepaalde economische ontwikkeling een doorwerking heeft naar de maatschappelijke verhoudingen. We hebben dat ook gezien in de jaren 30 van de vorige eeuw. Toen werd de wereld door een diepe economische crisis getroffen. Zonder die crisis zou Hitler nooit aan de macht zijn gekomen. Economie en het welzijn van een land hangen dus op een andere manier met elkaar samen. Laten we hopen en bidden dat er wijze mannen opstaan in Zuid-Afrika die het tij kunnen keren.

Van oudsher liggen er banden tussen Nederland en Zuid-Afrika. Laten we met de huidige ontwikkelingen ook voor dit land bidden. Meer dan ooit heeft Zuid-Afrika gebed en hulp van de internationale gemeenschap nodig. En laten we hopen dat er verstandige mensen aan het bewind komen. Mogelijk zullen veel mensen met weemoed terugdenken aan de dagen van Nelson Mandela. Hij was in ieder geval in staat om het land in zekere zin verder te brengen.

Ds. W. Visscher