Marijn Nap op bezoek bij zijn sponsorkindje.
Marijn Nap op bezoek bij zijn sponsorkindje. Foto:

Marijn Nap liep Muskathlon in Indonesië

OUDDORP - Van 5 tot en met 16 oktober stond de Muskathlon in Indonesië op het programma voor Marijn Nap en ruim 100 andere (inter)nationale deelnemers. Deze reis was bedoeld om met eigen zintuigen geconfronteerd te worden met armoede. Maar ook om hoop en blijdschap en dankbaarheid te zien.

Alle deelnemers hebben zoveel mogelijk geld opgehaald, maar ook geprobeerd om voor zoveel mogelijk kinderen in armoede een sponsor te vinden. 440 kinderen kregen een sponsor en daarnaast werd er ruim € 400.000,- opgehaald. Dat is geen druppel op een gloeiende plaat, maar een stroompje waar het hele eiland Sumba van profiteert.
Marijn vertelt: "Tijdens deze reis werden diverse projecten van Stichting Compassion op Bali en Sumba bezocht. Op Bali bezochten we met vijf mannen een gezin waarvan de twee kinderen naar het Compassionproject gingen. Gelukkig worden ze vanuit Compassion ondersteund, want toen we het huisje zagen, konden we al wel zien dat ze niet veel hadden. En dat bleek ook wel. Geen toilet, geen douche, geen stromend water. Enkel een klein houten hutje met twee slaapkamers en een keukentje. Denk maar niet aan een normaal bed, maar aan een bamboemat op de grond met een vieze deken. Bijzonder was wel dat we ons snel welkom voelden en het gesprek via de tolk ging boven verwachting goed. Ardi (14) en Yanti (13) konden ons Engels al enigszins verstaan. We besloten ons bezoek met een rondleiding door het huisje en gezamenlijk gebed. Wat waren ze blij met ons bezoek, wat voelde als bemoediging en hoop voor de toekomst. Maar ook met het voedsel wat we vanuit Compassion mochten uitdelen.

Op Sumba ontmoeten wel 75 kinderen hun sponsor, een heel bijzondere ontmoeting. Zelf mocht ik ook op huisbezoek bij Asti (7). Ze woont samen met haar ouders, 2 broertjes en 2 zusjes, oma en nog een gezin in een huis van steen met een golfplaten dak. Met 14 mensen in een huis van 50m2 met een woonkamer en 3 slaapkamers. De keuken, van bamboe, was tegen de achterkant aangebouwd. Sinds kort hadden ze een toilet en wasruimte, mede door Compassion betaald. Niet zo'n toilet als wij kennen, maar een hurktoilet, waar na de boodschap nog een bak water achter aan moet. Al een hele verbetering van wat het was. Het was bijzonder om te zien waar Asti opgroeit, speelt, naar school en naar de kerk gaat. Wie haar familie is en hoe ze met elkaar samen leven. Eén maaltijd per dag was overigens heel normaal voor het gezin. En dat kon je ook wel zien toen we samen lunchten. De rijst met groente en magere kippenpoot ging er met grote happen in, alsof ze 3 dagen niet had gegeten. Opnieuw zag ik een grote dankbaarheid, omdat Asti door mijn sponsoring hoop had voor een toekomst die beter is dan de ouders tot nu toe konden bieden aan hun kinderen.

De Muskathlon werd gelopen en gefietst op het westelijk deel van Sumba. Een heuvelachtig en vaak ook rotsachtig parcours van 21 km ging langs 3 Compassion projecten. De wandelaars, waaronder ikzelf, starten al om 23.00 uur om voor 14.00 uur drie keer het parcours af te leggen. De eerste 21 km liep er veel jeugd mee, maar de tweede ronde was erg donker, soms glad en stil. Om 8 uur 's morgens begonnen we aan onze laatste ronde. Het werd heet en zwaar. Maar op die momenten mocht ik lopen met nieuwe kracht van God die Hij geeft aan hen die op Hem hopen wanneer ze struikelen en vermoeid zijn zoals beschreven in Jesaja 40:30-31. Uiteindelijk hebben mijn wandelmaat en ik de 63 km in 13.55 uur gelopen. En stond Asti me op te wachten bij de finish. Zonder Gods hulp had ik deze tocht nooit uitgelopen. Overweldigend was het om te ervaren dat een oude belofte ook bij mij in vervulling ging.

Met eigen ogen heb ik kunnen zien dat Compassion investeert in de gezondheid van kinderen. Bijdraagt aan gedegen onderwijs waarin les over o.a. hygiëne en de Engelse taal een belangrijke rol spelen. Maar ook over de liefde en afhankelijkheid van de Heere Jezus en omzien naar elkaar speelt een belangrijke rol in de begeleiding van de kinderen naar een hoopvolle toekomst. Kortom, we mochten de liefde van Jezus delen met de mensen op Bali en Sumba. En God gaf ons er een voorbeeld van dankbaarheid, passie voor kinderen en persoonlijke zegeningen voor terug".

Bevrijdt ook een kind uit armoede in Jezus' naam op www.compassion.nl.

Marijn dankt de vele sponsors die er voor hebben gezorgd dat hij het mooie bedrag van € 15.000,- bij elkaar heeft gebracht. Hij dankt in het bijzonder de volgende sponsors:

Hoofdsponsors: Eterij de Ring, Hoenderdijk 17 in Ouddorp; Tabos Eko BV, Middelweg 4 in Vierpolders; Vlinderhout, Koolweg 31 in Ouddorp.

Subsponsors: Bakkerij Pot, Barendrecht; Echte Bakker Akershoek, Ouddorp; Jumbo Sperling, Ouddorp; Maatschap de Jong, Ouddorp.