Er zijn plannen om het strandje in Herkingen te 'upgraden'.
Er zijn plannen om het strandje in Herkingen te 'upgraden'. Foto:

Dorpsraad presenteert impulsen voor Herkingen

HERKINGEN – Het aloude middelpunt van Herkingen, het plein rond de visbank, krijgt een grote opknapbeurt. De metamorfose van het pleintje, dat nu een veredelde parkeerplaats is, is een van de plannen die de dorpsraad van Herkingen vorige week presenteerde tijdens de inwonersavond in een afgeladen Ons Huis.

Door Kees van Rixoort

Voorzitter André van Beek keek eerst terug op wat er in het afgelopen jaar is gerealiseerd om Herkingen "mooier en leuker" te maken. De deplorabele toestand van de voormalige supermarkt is gestopt. Een projectontwikkelaar heeft het plan om er twee woningen van te maken. "De situatie is sterk verbeterd. Daar zijn we erg blij mee", aldus Van Beek.

Hij noemde ook de realisering van een bankje in het Herkingse bos, dat naar de indiener van het idee Dim Geelhoed-bankje is gedoopt, en de verplaatsing van enkele AED's van binnen naar buiten, zodat ze voor iedereen en op elk tijdstip van de dag toegankelijk zijn. Voorts: Attractiepark Herkingen, een verzameling opblaasbare attracties dat in de plaats is gekomen van het huttendorp, en een foto-avond met beelden van het dorp van toen, die veel enthousiaste reacties van met name oudere dorpelingen opleverde. Klachten over het slechte fietspad tussen Herkingen Dirksland hebben tot gedeeltelijke verbetering geleid. Hier en daar heeft het waterschap het wegdek verbeterd en gevaarlijke scheuren verwijderd.

Recent is het opknappen van de sluisdeuren gestart. De deuren kwamen uit een enquête onder de bewoners van Herkingen naar voren als een steen des aanstoots. Ze waren verveloos, deels verrot en bevatten verkoolde plekken. Van Beek noemde de operatie die nu gaande is een 'zichtreparatie' en meldde dat ook het bruggetje naar het Adoptieplein wordt meegenomen.

Strandje

Het strandje van Herkingen kalft af en moet jaarlijks onder handen worden genomen om het goed bruikbaar te houden. Wethouder Tollenaar, die onder andere de kern Herkingen onder zijn hoede heeft, presenteerde een blijvende oplossing voor het strandje en een 'upgrading' daarvan. Het zou gaan om een investering van 4 ton. "Een prachtige impuls voor Herkingen", aldus de wethouder. Die impuls zal naar verwachting niet vóór de komende zomer kunnen worden gerealiseerd, zodat er nog één keer zandsuppletie nodig is om het strandje voldoende breedte te geven.

Een groot project is voorts de metamorfose die het Visbankplein zal ondergaan. Wat nu een parkeerplaats is, moet gedeeltelijk weer de uitstraling krijgen van vroeger, toen het plein het centrum van het dorp was. Het is de bedoeling dat een deel autovrij wordt. De inrit vanaf de Molendijk komt te vervallen. De overkapping van de visbank is aan vervanging toe. Er komen plantenbakken en een bankje op het plein en de container voor onder andere plasticafval krijgt een andere plek. De plannenmakers denken voorts aan het schoonmaken en onkruidvrij maken van de muur en aan het creëren van een punt op het plein waar een vlaggenmast komt met de vlag van Herkingen.

Kerstboom

Dit punt is bovendien te gebruiken om de jaarlijkse kerstboom te plaatsen. De kerstboom die vorig jaar in Herkingen stond, bracht veel mensen op de been. Een kleine honderdvijftig, is de schatting. Kinderen konden hun zelfgemaakte versieringen in de boom ophangen. Dat succes hoopt de dorpsraad dit jaar te kopiëren. Na de intocht van Sinterklaas, op 11 november, is dat de eerste activiteit waar de bevolking van Herkingen naar kan uitzien. Het ontsteken van de kerstverlichting – en de bijbehorende gezelligheid – is op 15 december. Op het programma staat bijvoorbeeld ook de herdenking van de watersnoodramp, die op 1 februari 2018 65 jaar geleden plaatsvond.

André van Beek en andere sprekers tijdens de inwonersavond benadrukten dat samenwerking heel belangrijk is om de verschillende projecten te laten slagen, evenals het beroep dat nooit tevergeefs kan worden gedaan op ondernemers uit het dorp. Ideeën en suggesties zijn welkom, maakte de voorzitter duidelijk: "Alles wat Herkingen vooruit helpt en realiseerbaar is, horen we graag. Het moet vanuit de inwoners komen."        

Karakteristieke panden

Herkingen telt drie Rijksmonumenten: de oude kerk, de visbank en de molen. De gemeente heeft het voornemen om deze kleine verzameling beeldbepalende gebouwen uit te breiden met 27 'karakteristieke panden'. Volgens ambtenaar Mathijs Witte zijn dit panden die het beschermen waard zijn zonder dat ze de status hebben van gemeentelijk – of Rijksmonument.

"Ze zijn belangrijk voor de identiteit van een plek. Mensen wonen en werken er graag. Deze panden kunnen ook een motor zijn voor gebiedsontwikkeling en zorgen voor waardevermeerdering in de omgeving", aldus Witte, die eraan toevoegde dat de selectie van 27 karakteristieke panden is gemaakt door de monumentencommissie.

Het gaat onder meer om een woonhuis aan de Peuterdijk, het voormalige gemeentehuis aan de Kaai en de brandweerkazerne aan de 1 Februariweg. De brandweerkazerne zou zelfs in aanmerking komen voor de status van gemeentelijk monument. Over het zieltogende gemeentehuis, in de zaal 'Villa Kakelbont' genoemd, zei Mathijs Witte: "We proberen de eigenaar zover te krijgen dat hij het gaat opknappen."

De gemeente gaat de karakteristieke panden opnemen in het nieuwe bestemmingsplan.

Het Visbankplein moet meer uitstraling krijgen.