Begroting 2018 lokt reeks moties uit van fracties

GOEREE-OVERFLAKKEE – De Partij van de Arbeid-fractie (Eijkenduijn) diende in de raad donderdagavond vier moties in.

Door Jaap Ruizeveld

Het college werd gevraagd met een plan te komen om de huishoudelijke hulp op minimaal 75 procent van de oorspronkelijke uren per week terug te brengen. Geconstateerd is dat genoemde hulp in de gemeente fors is teruggebracht en het blijkt dat er uren te kort zijn om een goed hulppakket te kunnen leveren. Dit naast de huishoudelijke activiteiten. Wethouder De Jong bood zijn excuses aan dat de ingediende motie bij de Kadernota nog niet in uitvoering was gebracht. Er komt een apart voorstel over dit onderwerp naar de raad van 23 november. De motie werd aangehouden.
Een tweede motie behelsde de uitnodiging aan het college om met een plan inclusief dekkingsvoorstel te komen om scholen extra financiële middelen te verstrekken zodat zij ook gerichte capaciteit kunnen inzetten in de jeugdzorgketen. De scholen in de gemeente worden iedere dag geconfronteerd met kinderen die jeugdzorg nodig hebben. En dat de scholen voor hun taak in het domein jeugdzorg daarvoor geen enkele vergoeding krijgen vanuit de jeugdzorg-gelden. De motie kreeg onvoldoende steun (PvdA, VKGO en Maliepaard) en werd verworpen. Portefeuillehouder De Jong schetste dat het geopperde verzoek niet past in de regelgeving van het rijk. Dit onderwerp heeft urgentie verdedigde Eijkenduijn en hij was niet gelukkig dat een en ander nu in een klankbordgroep aan de orde komt.

Buitenruimte

De derde motie was gericht op het beheer van de buitenruimte. Er zijn goede stappen gezet op dit vlak maar nog niet overal worden de gewenste resultaten bereikt. Daarom was er het verzoek om een uitvoeringsplan (met dekking) te ontvangen om op korte termijn het achterstallige onderhoud (onkruidbestrijding en toegankelijkheid trottoirs, straten en pleinen) vorm te geven. Wethouder Van der Vlugt deelde de zorg die uit de motie sprak ten aanzien van activiteit op trottoirs en straten. Anderzijds scoorde het Groenbeheer juist goed. Dat er iets moet gebeuren is duidelijk. Er zijn op korte termijn een evaluatie-overzicht en een wegbeheerplan toegezegd.

Eneco

Opnieuw stappen zetten na het genomen principebesluit om de aandelen Eneco te gaan verkopen, dat ging de raad in meerderheid te ver. Alleen PvdA, ChristenUnie, VKGO en fractie Maliepaard steunden de motie. In het verzoek aan het college werd geduid op de situatie dat bij eventueel nieuwe eigenaren van Eneco de duurzame strategie op het gebied van klimaat- en energiebeleid geborgd wordt. Werp geen extra drempels op stelde het CDA. Het is een appel waar we niets mee kunnen gaf Slootweg (SGP) aan.