Archieffoto van de Ouddorpse weekmarkt.
Archieffoto van de Ouddorpse weekmarkt. Foto:

'Geschil weekmarkt Ouddorp moet nu worden opgelost'

OUDDORP – De ambulante handel en de horecaondernemers zullen zich inzetten om voor april 2018 met elkaar een oplossing te bereiken in het geschil over het inrichten van standplaatshouders en de integratie van terrassen op de weekmarkt (dinsdag) aan de Ring in Ouddorp. Dit is afgesproken in een overleg dat vorige maand plaatsvond tussen de werkgroep Markt Ouddorp en het gemeentebestuur Goeree-Overflakkee (wethouder Tollenaar). De werkgroep bestaat uit de marktcommissie, vertegenwoordigers van de Ondernemersvereniging Ouddorp, horecaondernemers aan de Ring en ambtenaren.

Door Jaap Ruizeveld

Om uit de slepende impasse te komen heeft de marktcommissie toegezegd een voorstel te doen voor een nieuwe inrichting waar de standplaatshouders zich mee kunnen verenigen met integratie van terrassen. Zodra dit voorstel op tafel kan worden gelegd zal de werkgroep op basis van dit document opnieuw met alle betrokkenen overleg voeren. In een brief aan de gemeenteraad geven b. en w. informatief de stand van zaken weer. Daarbij aangevend dat het realiseren van het gewenste doel alleen kan worden bereikt op basis van vrijwilligheid. Het college bezit geen bevoegdheid om een (andere) individuele standplaats aan te wijzen. Dit gericht op de wens om terrassen 'in te bouwen ' tussen de standplaatsen', waarbij dan een individuele marktstandplaats zou moeten worden verplaatst.

Beleid VCP

Een aspect dat de afgelopen periode in het gemeentelijk taakveld Juridische Zaken nauwgezet is bestudeerd. Beantwoording van de vraag of van de houder van een vaste standplaats op de markt in Ouddorp verlangd kan worden dat hij/zij een gewijzigde standplaatslocatie moet accepteren, geschiedt aan de hand van de Marktverordening en die bepaalt dat een vaste-standplaatsvergunning voor onbepaalde tijd geldt en voor de op de vergunning vermelde standplaats. Burgemeester en wethouders kunnen in bijzondere gevallen een andere standplaats aanwijzen zoals bijvoorbeeld bij noodzakelijke reconstructiewerkzaamheden en of bepaalde evenementen. Hierbij gaat het dan niet om een individuele standplaatshouder maar om een tijdelijke verplaatsing van de gehele markt. Als de partijen tot een overeenstemming komen zal ook nog invulling gegeven moeten worden aan de voorwaarden voor afsluiting van straatdelen op en rond de Ring Ouddorp. Dit is een beleidspunt in het Verkeerscirculatieplan Ouddorp. Invulling en uitwerking van het VCP wacht echter nog op overleg met ondernemers en andere belanghebbenden.