Ondertekening contracten door wethouder Markwat en agrarïers Kraaijenissepolder.
Ondertekening contracten door wethouder Markwat en agrarïers Kraaijenissepolder. Foto:

Miljoenen investering in gronden Gebiedsontwikkeling Noordrand

GOEREE-OVERFLAKKEE – Voor grondtransacties in het ontwikkelingsgebied Noordrand stonden er twee kredietvoorstellen (samen ruim 7.5 miljoen euro) op de agenda van de raadsvergadering. Voor de Kraaijennissepolder 2.866.100 euro en voor de Eerste en Tweede Bekading 4.887.600 euro. Dit in het kader van de uitvoering van de Vaststellingsovereenkomst BBL-gronden (Bureau Beheer Landbouwgronden). Alleen de VKGO-fractie, woordvoerder Heintjes en Maliepaard (eigen fractie) konden zich niet met de voorstellen verenigingen. De voorstellen werden dus overgenomen.

Door Jaap Ruizeveld

Heintjes gaf aan dat zijn fractie, zoals al eerder is kenbaar gemaakt, de integrale ontwikkeling niet acceptabel vindt. De fractie gaat voor een optimaal gebruik van de Noordrand voor het realiseren van de windopgave. Wellicht kunnen de vrijkomende middelen op een andere wijze worden besteed. Hij vroeg om uitstel van besluitvorming tot de vergadering van eind november. Een fractie kan een dergelijk verzoek indienen maar alle overige partijen en ook de raadsvoorzitter vonden in dit geval dat 'vertraging' geen ultieme reden was om dit verzoek te honoreren. Temeer niet omdat het college, gelet op gemaakte afspraken, het voorstel niet meer kan wijzigen. Dit VKGO-standpunt komt voort uit pure frustratie klonk het in de raad.

Overeenkomsten

De ontwikkeling van de Noordrand van het eiland bestaat uit een land-waterovergang met ruimte voor natuur, recreatie, innovatieve woningbouw, landbouw en het opwekken van duurzame windenergie. In maart 2016 tekenden de gemeente, de provincie Zuid-Holland, Natuurmonumenten en het Wereld Natuur Fonds de officiële startovereenkomst van dit project. Vervolgens sloot de gemeente met de provincie een vaststellingsovereenkomst voor de aankoop van ruim 475 hectare voormalige BBL-gronden met een waarde van ruim 34 miljoen euro. De gemeente verkoopt deze gronden weer door aan partijen om genoemde ambities en ontwikkeling te kunnen realiseren. Dit via zogenoemde ABC-contracten (Provincie-Gemeente-Eindkoper). Vorig jaar vonden de eerste grondtransacties plaats in de Zuiderdiep- en Halspolder bij Stellendam. Nu zijn er grondtransacties in de naastgelegen Kraaijenissepolder en vervolgens in de Eerste en Tweede Bekading bij Sommelsdijk.

Kraaijenissepolder

Afgelopen week ondertekenden wethouder Markwat namens de gemeente en agrariërs uit de Kraaijenissepolder overeenkomsten (grondplan omvat 36 ha BBL-gronden). Deze dragen bij aan de agrarische structuurversterking voor boeren die al in deze polder actief zijn. De transacties aan de westkant van het havenkanaal Dirksland zijn nu afgerond. Een van de voorwaarden voor de grondtransacties was de bedrijfsopvolging waardoor het agrarisch bedrijf kan blijven voortbestaan. Een belangrijke stap voor de voortzetting van deze bedrijven op Goeree-Overflakkee.

Procedure

Voor afwikkeling van al deze onderwerpen geldt een zorgvuldige procedure. De gemeente moest in september al de gronden die zij voor 31 december wil afnemen 'afroepen' bij de Provincie. Was dit niet gebeurd dan zouden deze gronden in het volgende jaar in pacht worden uitgegeven. Het deelgebied Eerste en Tweede Bekading ligt in de polders ten noorden van Sommelsdijk, tussen de havenkanalen van Middelharnis en Dirksland. Het gebied heeft een omvang van 77 ha voormalige BBL-gronden. In dit gebied spelen meerdere ambities een rol: agrarische structuurversterking, recreatieve verbindingen en wonen in de natuur. Door het Waterschap wordt in dit deelgebied het zoetwaterkanaal aangelegd. Samen met boeren wordt hier gewerkt aan een grondplan. De onderhandelingen hierover zijn nog niet voor alle BBL-gronden in dit deelgebied definitief. Overeenstemming is al bereikt voor ongeveer 44 ha. Een belangrijke stap is ook gezet met boeren die gronden hebben in het gebied van de ontwikkeling Nieuwe Marke, Wonen in de Natuur. Het college verwacht in 2018 hier de transacties te kunnen afronden.