Gure noordwester in 't weekend

Het best aardige novemberweer met enkele koude nachten en overdag veelvuldig zon van begin deze week maakt plaats voor een onbestendiger en ook guurder plaatje, vooral tijdens het weekend.

De nacht richting afgelopen dinsdag was eigenlijk de eerste koude nacht van dit seizoen met ook op de Eilanden en wijde omgeving vorst op gewone meethoogte. Vlak boven het open veld kwam het bijna tot matige vorst in een duinvallei. Voorlopig zijn die koude vorstnachten weer even voorbij. Op woensdag was het somber, donderdag oogde wat fleuriger. Op vrijdag valt er vooral het eerste dagdeel weer wat regen.

De luchtdruksituatie boven het noordwesten van Europa verandert vooral tijdens en na het aanstaande weekend. Grootschalig zien we dan een verzameling lagedrukgebieden die zich uitstrekt vanuit het noorden van Scandinavië en helemaal doorlopend tot aan Italië. Aan de westflank van deze zogenaamde trog breidt het Azorenhoog zich juist uit richting Engeland en de Atlantiek. Het gevolg hiervan is een stevige noordweststroming in de Benelux die periodiek buien meeneemt. De bovenlucht koelt andermaal af en sommige buien kunnen ook stofhagel brengen. Voor natte sneeuwvlokken koelt de bovenlucht net niet genoeg af denkelijk. Desalniettemin gaan we een guur weekend beleven met een stevige noordwester erbij.

Overdag is het ronduit guur te noemen bij een krachtige wind en soms maar 8-9 graden overdag.

Vooral na het weekend zien we die genoemde hoge druk zich wat uitbreiden richting onze contreien en dat betekent dat we in rustiger vaarwater komen. De buien nemen af, het wordt rustiger en enkele nachten worden weer kouder met een kansje op nachtvorst. Dit typisch Nederlandse patroon met de afwisseling van hoge – en lagedrukgebieden blijft manifest, ook na half november. Hierbij valt op dat die huidige noordwest-component in de stroming veelal aanwezig blijft. Een diepe zuidstroming blijft dan ook zo goed als uit in ons land voorlopig. Mocht de hoge druk zich via Schotland en IJsland iets in oostelijke richting gaan verplaatsen en de barometer daalt ten zuiden en zuidwesten van Nederland, kan een koudere noordoostelijke stroming worden geïntroduceerd later. Dit zou een optie kunnen zijn op termijn. Het noorden van Europa is kouder dan normaal en ook de komende weken blijft het daar aan de koude kant en valt er redelijk wat sneeuw tot aan Oslo en Stockholm toe.