Provincie onderzoekt beter afgestemd onderwijs

DEN HAAG - Op voorstel van GroenLinks en de VVD gaat de provincie Zuid-Holland, samen met gemeenten, het bedrijfsleven en het onderwijs, onderzoeken hoe het MBO-onderwijs beter afgestemd kan worden op de vraag van bedrijven die zich met duurzaamheid en met de energietransitie bezighouden.

De komende periode moet er een grote omschakeling naar duurzame energie gemaakt worden. Dit betekent dat er veel werknemers nodig zijn in deze sector. Op dit moment hebben bedrijven die bezig zijn met duurzaamheid moeite om het juiste personeel te vinden. Een betere match tussen het aanbod van met name MBO-onderwijs en de vraag uit de duurzaamheidssector kan dit probleem voor een deel wegnemen. GroenLinks fractievoorzitter Huri Sahin: "Ik ben blij dat de provincie bereid is om op ons voorstel te kijken hoe de vraag en het aanbod beter op elkaar afgestemd kunnen worden. Dit is goed voor de bedrijven die zich bezighouden met de noodzakelijke energietransitie, maar ook voor de jongeren die nu een MBO-opleiding volgen en straks met het juiste diploma op de arbeidsmarkt terecht komen. Een win-win situatie dus."

Het college van Gedeputeerde Staten zal de uitkomsten van het onderzoek komend jaar aan Provinciale Staten voorleggen. GroenLinks zal de ontwikkelingen op dit vlak blijven volgen.