'Bouw MFC Dirksland is financieel gedekt'

DIRKSLAND – De dorpsraad van Dirksland heeft niet stilgezeten. Na de presentatie van de plannen om een multifunctioneel centrum (MFC) te realiseren nabij de watertoren, in februari 2017, zijn er tal van gesprekken geweest, onder andere met verenigingen en het gemeentebestuur. Begin volgend jaar volgt een presentatie voor de gemeenteraad en het college.

Door Kees van Rixoort

In en bij het MFC zouden verschillende faciliteiten moeten worden gecombineerd: zwembad (wedstrijd- en doelgroepenbad), turnzaal, sportzaal, een zaal voor culturele doeleinden, horeca en vier voetbalvelden. In 'overige ruimten' is bijvoorbeeld plaats voor kinderopvang

Een verhuizing naar een nieuw complex zou deels verouderde en niet-duurzame gebouwen overbodig maken. De dorpsraad noemt de Victoriahal, het zwembad, de sporthal, De Schakel en het voormalige schoolgebouw van De Inktvis, het gebouwtje van Amicitia en de opstallen van voetbalvereniging DVV'09.

Woningbouw

Sloop stopt de verpaupering en geeft ruimte voor woningbouw op de vrijkomende locaties. Volgens de dorpsraad heeft een concentratie van voorzieningen bij de watertoren meer voordelen. Er is geen overlast meer in het dorp van verkeer, parkerende auto's en geluid. De nieuwe locatie ligt nabij de N215 en is daardoor gemakkelijk bereikbaar. De nieuwe locatie is duurzaam, passende bij de doelstellingen op dat gebied van de gemeente, en beter en goedkoper te exploiteren. Nog een voordeel: de leefbaarheid van Dirksland blijft in stand, terwijl het hele eiland kan profiteren van deze voorziening.

Volgens Henk Zwanenburg, die de plannen presenteerde tijdens de laatste vergadering van de dorpsraad, kostte een vergelijkbaar complex in Zierikzee 12,5 miljoen euro. Realisering had een enorme groei van bijvoorbeeld de turnvereniging tot gevolg. Zwanenburg meldde dat een MFC bij de watertoren financieel gedekt is door onder andere woningbouw op de slooplocaties in het dorp en een goedkopere exploitatie.

Opsteker

"Begin 2018 presenteren we het plan aan de gemeenteraad en het college. Vervolgens gaan we in overleg met de gemeente werken aan een verfijning van de exploitatie. Dan komt er een conceptplan. Tussentijds zullen we de voortgang regelmatig terugkoppeling richting de bewoners van Dirksland", aldus Zwanenburg, die denkt vier tot zes jaar nodig te hebben om het MFC te realiseren. Voorzitter Jan Leenders van de dorpsraad: "Het zou een enorme opsteker zijn voor Dirksland."