Afbeelding
Foto:

Eerste politieke les groep 8 CBS De Hoeksteen

OOLTGENSPLAAT - Vrijdagmiddag 3 november heeft groep 8 van CBS De Hoeksteen in Ooltgensplaat hun eerste politieke les gehad. Omdat politiek zo ver van de kinderen afstaat, probeert CBS De Hoeksteen al een aantal jaar de politiek naar de kinderen toe te brengen.

Deze keer had meester Jan Willem van de Werken het voor elkaar gekregen om contact te leggen met meneer Roelof Bisschop (lid van de Tweede Kamer voor de SGP) en hem uit te nodigen voor een gastles in groep 8.
Meneer Bisschop nam deze uitnodiging graag aan, zeker omdat hij ook weet hoe groep 8 van De Hoeksteen in Ooltgensplaat met politiek bezig is geweest in de afgelopen jaren.

Meneer Bisschop van de SGP heeft deze middag in woorden en beelden uitgelegd wat het nu precies inhoudt om Kamerlid te zijn en welke zaken hij behartigt en waar hij verantwoordelijk voor is.
Ook heeft hij verteld wat hij deed voordat hij lid werd van de Tweede Kamer. Hij is onder andere leerkracht geweest op een VO school en dat was duidelijk te merken deze middag. Er werd goed contact gemaakt met de kinderen en de kinderen konden veel vragen stellen. De kinderen hadden goed nagedacht over de vragen, want er zaten hele moeilijke vragen bij voor meneer Bisschop.
De kinderen kwam zo te weten dat het Kamerlid lange dagen maakt voor zijn werk en dat hij vaak op de dinsdagen, woensdagen en donderdagen in de Kamer aanwezig is.
Meneer Bisschop legde tijdens deze gastles uit hoe onze democratie in elkaar zit en hoe je gekozen kunt worden in de verschillende lagen van de volksvertegenwoordiging.
Ook weten de kinderen nu hoe we aan de termen 'links' en 'rechts' zijn gekomen om politieke partijen aan te duiden.

Na deze presentatie hebben we een debat nagedaan aan de hand van rode en groene kaarten. Zo was er een stelling over het dagelijks zingen van het Wilhelmus, het plaatsen van de Nederlandse vlag in het parlement en over het meebeslissen over schoolregels. Kinderen merkten zo dat je tijdens een debat je keuze kan veranderen door het horen noemen van goede argumenten. Na dit debat was het natuurlijk nog selfiestijd en daarna ging meneer Bisschop weer richting Veenendaal. Groep 8 en de meester kijken terug op een leerzame politieke les en vonden het fijn dat Kamerlid Roelof Bisschop in zijn drukke agenda een plaats vrij had om de gastles te geven.