Met raad en daad

Waarom sheriff?

Kunt u mij de oorsprong vertellen van het woordje 'sheriff'?

In dit Engelse woord, dat in de Ver. Staten gebruikt wordt voor het hoofd van de politie in een county (gewest), vinden we nog iets terug van de Oud Engelse samenstelling 'scir-gero'efa' dat 'graaf van een graafschap' betekende. Dit werd later 'schirreve' en vervolgens 'sheriff'. Voor het begin van de Middeleeuwen (om precies te zijn tot 1066) was de sheriff een koninklijk hoofdambtenaar in een 'shire' (Engels graafschap), bijna te vergelijken met de Commissaris van de Koning in onze provincies, want onze koning Willem I stelde naar dit voorbeeld commissarissen des konings aan in onze provinciën om op de hoogte te blijven van hetgeen daar in de Provinciale Staten beraamd werd. De C.d.K. werd bij ons echter de voornaamste pleitbezorger voor zijn provincie.

Aangevreten hulst

Hierbij enige vergeelde bladeren van mijn tienjarige hulstboompje, waaraan zich al bessen vormen. Sommige bladeren zijn aangevreten en er ontwikkelen zich larven in de bladnerven. Wat te doen?

Het ziet er naar uit, dat uw hulst is aangetast door de zgn. hulstvlieg, waarvan u de larven hebt aangetroffen. De schade kan zich tot laat in de zomer uitbreiden. De enige bestrijdingsmethode die in uw geval bruikbaar is, bestaat in het zorgvuldig controleren van de plant en het vernietigen van verkleurende en ook afgevallen bladeren. Mogelijk hebt u in de tien jaren dat het boompje er staat, weinig of niets aan de grond gedaan. Verbetering van de bodem, o.a. door een verbeterde afwatering en door bemesting, vermindert de kans op schade in het volgend jaar.

Zelfbediening bij erfenis

Na het overlijden van onze ouders heeft een zwager van ons alle boeken, een tuintafel en vier stoelen, die hij hun ooit als cadeau gegeven had, ongevraagd teruggehaald. Hij beweert dat hij daar recht op heeft, omdat zij dat alles van hem gekregen hebben. Nu is onze vraag of hij dit zomaar doen mag.

Natuurlijk niet. Een zwager is nota bene niet eens wettig erfgenaam, indien hij niet in een testament genoemd staat, daar hij geen bloedverwant is. In feite is er dus sprake van pure diefstal. Volgens de Nederlandse rechtsbegrippen geldt: ééns gegeven, blijft gegeven. Al die boeken en zo'n tuinameublement behoren daardoor in de inventarislijst van de (laatste) overledene te worden opgenomen. De erfgenamen moeten namelijk alle eigendommen (van eigen huis tot en met kleinste sieraad) op lijsten omschrijven en nummeren. Nu er mensen eigenmachtig bezittingen van uw ouders hebben meegenomen, is het zaak de beide nalatenschappen toch volgens de wettelijke regels door een notaris te laten afhandelen. De notaris kan dan ook de onrechtmatig meegenomen zaken terugvorderen en zorgen dat de juiste erfgenamen hun rechtmatig erfdeel ontvangen. Als t.z.t. de boedelverdeling aan de orde komt, kan de zuster die met deze zwager gehuwd is, altijd nog als wens uitspreken dat zij bepaalde boeken of tuinstoelen zou willen ontvangen en in de regel kunnen de overige erfgenamen wel met bepaalde wensen van broers en zusters akkoord gaan, maar er mogen geen zaken uit een onverdeelde boedel worden ontvreemd. Dochters en schoondochters mogen zich bijvoorbeeld ook niet gelijk na het overlijden van een moeder de sieraden uit het juwelenkistje toe-eigenen. De boedel moet eerst volledig worden beschreven, zodat vaststaat wat de nalatenschap allemaal omvat en er later eerlijk tussen de werkelijke erfgenamen gedeeld kan worden.