Afbeelding
Foto: Hans Villerius

Appelboom markeringsmoment voor de 500e reformatieherdenking

vervolg van voorpagina

HERKINGEN – 31 oktober 2017. De 500e verjaardag van de kerkhervorming, die in gang gezet werd toen vijfhonderd jaar geleden op dezelfde datum dr. Maarten Luther zijn 95 stellingen timmerde aan de kerkdeur van de slotkapel te Wittenberg. Vele waren de kerkreformatieherdenkingen weer, die in de achterliggende dagen plaatsvonden, al of niet met een toespits op het feit dat het dit jaar om de 500e herdenking ging.

Tekst en foto: Hans Villerius

Op de Prins Johan Frisoschool in Herkingen, onderdeel van protestants-christelijke scholengroep Kindwijs, kreeg de reformatieherdenking deze toespits wel. Tijdens de lessen op school werd de kinderen verteld over Maarten Luther. Over hem, zijn leven en zijn werk werd gelezen en een film bekeken, zodat de kinderen nu goed weten van welk belang zijn werk is geweest voor de protestantse kerk, tot vandaag de dag toe.

Boom planten

Een heel bekende uitspraak die Luther wordt toegedicht, hoewel dit omstreden is, luidt: 'Zelfs al zou ik weten dat de wereld morgen in stukken uiteenvalt, ik zou toch mijn appelboom planten'. Vrijer vertaald wordt ook wel gesteld dat Luther het zo heeft gezegd: 'Als ik wist dat morgen de wereld zou vergaan, zou ik vandaag nog een appelboom planten'. Hoewel in Luthers geschriften niets over een dergelijke uitspraak te vinden is, schijnt hij wel zoiets gezegd te hebben, namelijk toen hij in 1532 een tuin aankocht terwijl hij verwachtte dat zijn levenseinde nabij was. Hoe het ook zij, de uitspraak over het planten van een appelboom op de op één na jongste dag staat al eeuwenlang op Luthers naam. En het is daarom dat 'Verus', de in Woerden gevestigde vereniging voor katholiek en christelijk onderwijs, sinds een jaar of vier rond de reformatieherdenking appelboompjes doneert aan scholen die zich daarvoor aanmelden, om rond 31 oktober deze van Maarten Luther niet los te denken datum symbolisch te markeren met het planten van een appelboom op het schoolterrein. En de Johan Frisoschool had bij Verus zo'n boompje aangevraagd, zodat afgelopen dinsdagmorgen 31 oktober namens vereniging Verus de heer Guido de Bruin in Herkingen aanwezig was om de school hun aangevraagde appelboompje te overhandigen en dit op het schoolplein te laten planten. "Jullie planten nú een boom. Maar leerlingen die ná jullie hier op school gaan zullen er pas de vruchten van plukken", zo gaf De Bruin aan. "Zo is het ook met het werk van de meesters en juffen. Ze werken nu aan jullie ontwikkeling, in het vertrouwen dat dit later, als jullie groter geworden zijn, z'n vruchten zal geven. En zo deed Luther ook: altijd in de toekomst blijven denken en tot op het laatste moment gewoon z'n plicht blijven doen!" Met een oproep om goed voor het pas geplante piepkleine boompje te zorgen en het overhandigen van een herinneringscertificaat, was in Herkingen het markeringsmoment voor de 500e reformatieherdenking een feit.

Symbool

Aardige bijkomstigheid is dat een boom als symbool ook terugkomt in zowel het logo van de school als in het logo van de pedagogische leerlijn The Leader in Me. Deze leerlijn heeft de Prins Johan Frisoschool met ingang van het schooljaar 2017/2018 ingevoerd en leert de kinderen voor hun eigen ontplooiing op een speelse manier de zeven beginsels aan die afkomstig zijn van auteur Stephen Covey en die gericht zijn op het persoonlijk functioneren van het kind én op hun relaties met anderen. Op de Herkingse school nu dus ook nog een boom als symbool voor het hanteren van Luthers kijken naar plicht en toekomst!