Wat regenachtig weer tijdens het weekend

Oktober 2017 was bijna de warmste wijnmaand van de afgelopen honderd jaar, alleen 2001 was nog een fractie warmer. De gemiddelde temperatuur kwam 3 graden boven de norm uit. Of november ook zo intens zacht wordt is niet te zeggen, maar de eerste tien dagen leveren nauwelijks of geen kou op. Er is geen kans op ijskoude stromingen uit het hoge noorden, noch zicht op vastelandskoude met oostenwind.
Een graadje nachtvorst gedurende een enkele nacht is het maximaal haalbare wat kou betreft. Voorlopig houden we de aanvoer vanuit de zeekant met een overwegend westelijke (hoogte)stroming. Tot nu toe hebben we redelijk weer en overwegend kalm weer op het pleit op de Eilanden deze week.
Richting het weekend verandert dat. Depressies nabij Engeland beginnen wat uit te dijen richting het Noordzeegebied en geven uiteindelijk de onvermijdelijke regen in onze contreien, vooral rond zondag.
Veel wind is niet te verwachten omdat de isobaren (lijnen van gelijke luchtdruk) niet heel dichtbij elkaar liggen. Hoe dichter de isobaren bij elkaar zijn gegroepeerd des te meer wind er komt. Immers grote luchtdrukverschillen op een korte afstand veroorzaken altijd meer wind. Donderdag en vrijdag was het overwegend rustig met zo nu en dan wat zon waarbij het nagenoeg droog bleef. Met zo'n 13-14 graden tijdens de middaguren was het iets te zacht voor begin november. Ook op zaterdag kan het nog zacht zijn met maxima tot bijna 15 graden, maar daarna blijft het koeler. In 1980 vroor het dezer dagen overdag en was het dus extreem koud.
Er is vrij weinig zon de komende dagen zodat het voor het idee eerder donker wordt in de vooravonden.
Het vervolg van het weer is redelijk. We zien (na het weekend) een afwisseling van opkomende hogedrukgebieden vanuit de Azoren en anderzijds meest zwakke oceaanfronten die met name het noordelijke deel van het land schampen met wat regen. Vooral later op dinsdag en woensdag valt er regen.
De temperatuur verandert niet veel in eerste instantie. Wellicht zou het in de tweede novemberhelft kouder kunnen worden met middagmaxima van slechts een graad of 5. Aanvoer vanaf de nog milde zee geeft ook dan geen vorst in onze contreien.
Echte winterse episodes tijdens de eerste drie weken van november zijn erg zeldzaam geworden vergeleken met vroeger.