Afbeelding
Foto:

Een kleurrijke inleiding in het Nederlands recht

Voor de meesten van ons is het Nederlands rechtssysteem geen dagelijkse kost en daarmee geen gesneden koek. Mede door het juridisch jargon zal een krantenbericht over bijvoorbeeld een rechtszitting niet voor iedereen makkelijk te volgen zijn. Annet Huizing en illustrator Margot Westerman brengen hier op een doeltreffende en laagdrempelige manier verandering in. Bij uitgeverij Lemniscaat verscheen afgelopen maand dit uitzonderlijk informatieve boek over alles wat met ons rechtsstelsel te maken heeft.
Het boek behandelt diverse aspecten van het Nederlandse recht door middel van bijgevoegde educatieve schema's. Allerlei juridische begrippen worden uitgelegd. Wat is civiel recht, strafrecht en bestuursrecht? Wat doet een rechtbank, het gerechtshof en de Hoge Raad? Wanneer kun je in hoger beroep gaan en wat betekent cassatie en herziening?
Een uitvouwbare grote kaart laat door middel van een gedetailleerde, getekende opstelling zien wat er gebeurd en allemaal te zien is in de rechtszaal tijdens een strafzaak. Hoe is de rechtszaal ingericht? Wie nemen er plaats? Wat is de functie van de griffier en waarom hebben de rechter en de officier van justitie een eigen ingang in de rechtszaal?
Interessant is ook de uitleg over de raadkamer, hier vindt het zogenoemde 'raadkameren' plaats.
Een ander uitklapbaar schema legt aan de hand van een stappenplan uit wat een licht en zwaar strafbaar feit is en wanneer jeugdstrafrecht en volwassenenstrafrecht van toepassing is.
Om te weten waar je je aan moet houden, is het van belang de wet te kennen. Hoe wordt een wet gemaakt en wie neemt het initiatief om een wet te maken? De auteur geeft er uitvoerig antwoord op.

Hoornse taart

Nog meer vragen: waarom is er wel een verbod op circusolifanten en niet op vuurwerk? Hoe kon het toch gebeuren dat Lucia de B. ruim 6 jaar onschuldig vastzat?
Heb je trouwens het recht om 'vergeten' te worden - hoe zit het bijvoorbeeld met de privacy van een winkeldief? Het antwoord heeft alles te maken met de middeleeuwse schandpaal, waar iemand die iets fout had gedaan publiekelijk te schande werd gezet. In 1854 werd de houten schandpaal officieel afgeschaft. Maar, zoals de schrijfster verteld: we hebben nu de digitale schandpaal. 'Je kunt voor de hele wereld te kijk worden gezet op internet. Weg is je privacy.'
Is vergelding beter of misschien toch het herstelrecht? Julia (blz. 195) heeft hier een duidelijke mening over. Ze wil herstelrecht voor de daders die haar overvielen in het buurtcafé waar ze werkte. Herstelrecht is de stroming in het recht die vindt dat straf niet het juiste antwoord is op een misdrijf.
Je komt eigenlijk niet uitgekeken en uitgelezen in dit bijzondere boek. Geniet ook van de grappige namen die sommige arresten dragen: denk aan 'Hoornse taart', 'struikelende bakker' en 'het Azewijnse paard'.
De eenvoudige maar gedegen uitleg, gecombineerd met een luchtige en soms ronduit hilarische toon, maakt dit boek tot een aanwinst voor iedereen die meer wil weten over het recht. Zeker is dat uit dit boek veel valt op te steken voor jong en oud(er).

N.a.v.: De zweetvoetenman
Over rechtszaken & regels (en een hoop gedoe)
Annet Huizing & Margot Westerman
2017, uitgeverij Lemniscaat
250 blz., € 19,99
ISBN 9789047 708261

+ Zeer informatief
+ Voor alle leeftijden
+ Prachtige vormgeving