Met raad en daad

Kosten verklaring van erfrecht

Met interesse gelezen in uw vragenrubriek: 'Banktegoeden na overlijden.' Hoe is de verklaring van erfrecht te verkrijgen? Bij wie en wat zijn de kosten?

Hiervoor moet u bij de notaris zijn. Wat u uiteindelijk zult moeten betalen hangt af van de hoeveelheid werkzaamheden die verricht moeten worden. De notaris moet mogelijk verschillende registers raadplegen, zoals het Centraal testamentenregister, het Faillissementsregister en het Curatele register. Daarnaast kunnen nog kosten worden gemaakt, zoals het raadplegen van de registers van een gemeentelijke basisadministratie. De kosten hiervan lopen uiteen per gemeente. Ook het aantal erfgenamen speelt een rol. De kosten kunnen per notariskantoor flink uiteenlopen. De goedkoopste rekent bijv. € 185,- maar een tarief van € 705,- komt ook voor. Het is dus aan te raden om te shoppen bij een aantal kantoren.

Kastanjehout

Wij hebben veel hout van een kastanjeboom gekregen. Nu hoorden wij dat je dit beter niet in een houtkachel kunt verbranden. Onze vraag is: waarom niet? Roet het erg, spettert het brandende kastanjehout of is er een andere oorzaak?

Het hout van de paardenkastanje op zich is weliswaar zeer sterk, hard, elastisch en duurzaam, maar het hout is eigenlijk niet zozeer geschikt als brandhout. Het is een warrig gegroeide boom, die lastig is te kloven. Dit hout moet zeer lang drogen, want wanneer het niet goed droog is, kan het veel vonken afgeven, bovendien brandt het hout slechts matig.

Handschriftkunde

Is het waar dat je karakter te verklaren is door de manier waarop je schrijft, dus via je handschrift?

De grafologie of handschriftkunde houdt zich o.a. bezig met de manier waarop men schrijft in relatie tot de persoonlijkheid van een mens. Geen twee handschriften zijn gelijk. Het handschrift kan volgens grafologen veel vertellen over de persoon achter een handschrift, dus ook over het karakter. Gezegd moet echter worden dat de moderne psychologie de basis ervan wankel acht. Men heeft handschriftanalyse langdurig gebruikt voor personeelsselectie, maar sollicitatiebrieven worden in deze digitale tijd meestal door middel van een tekstverwerker opgesteld.

Vlagetiquette

Tijdens het journaal komt dikwijls een politiek verslaggever aan het woord. Soms doet die persoon verslag met op de achtergrond een donkere skyline van Den Haag. Je kunt dan de Nederlandse vlag zien wapperen. Ik heb geleerd dat je de vlag mag uitsteken een half uur voor zonsopgang en moet binnenhalen een half uur na zonsondergang. Volgens mij gaat het hier om een regeringsgebouw, want naast de Nederlandse vlag wappert de Europese vlag. Is dit een uitzondering, of heb ik het fout?

Onze nationale vlag is het symbool van de eenheid en de onafhankelijkheid van het Koninkrijk der Nederlanden. De vlag behoort daarom overal waar zij op ons grondgebied wordt ontplooid, de ereplaats te hebben. Elke gehesen vlag moet bij zonsondergang gestreken worden. Uitzondering hierop is echter mogelijk: als de vlag zodanig verlicht wordt, dat de kleuren duidelijk te zien zijn (was in dit geval waarschijnlijk zo, omdat u de vlag kon zien op uw tv-scherm). Verder is het niet de bedoeling dat onze driekleur wordt gebruikt voor commerciële doeleinden, jubilea, bruiloften en partijen. Zoals we kunnen constateren, is dit in de praktijk wel anders! In tal van andere landen is dat misbruik wettelijk verboden.