Afbeelding
Foto:

Raad neemt principebesluit tot afbouw Eneco-aandelenpakket

GOEREE-OVERFLAKKEE – Met 13 stemmen voor en 11 tegen schaarde de gemeenteraad zich donderdagavond uiteindelijk met een principebesluit achter het collegevoorstel om het aandelenbelang in Eneco af te bouwen. Geen gemakkelijk debat. Tussentijdse verdaging om nadere informatie te verkrijgen. Een schorsing om onderling nog gevoelens af te tasten. Vier gespreksronden om standpunten te verduidelijken en een flinke verdeeldheid over het gevraagde principesignaal: Houden of afbouwen.

Door Jaap Ruizeveld

Met, voorafgaand aan de afrondende hoofdelijke stemming, ook nog een opvallende verklaring van de SGP-fractie (Slootweg). De fractie stemde op dit moment in met het principebesluit om af te bouwen, maar behield zich het recht voor om bij een definitieve besluitvorming in de nieuwe raad, medio 2018, dan op grond van actuele informatie en ontwikkeling zich opnieuw te kunnen beraden. De 'miljoenendans' of de 'goudkoorts' waren superlatieven die niet alleen de afgelopen weken landelijk klonken maar nu ook eilandelijke bestuurders raakten. PvdA, VKGO, ChristenUnie en Maliepaard toonden zich geen voorstanders voor afbouwen. SGP, VVD, CDA en Van der Meer namen het collegevoorstel over. Vijf raadsleden waren donderdag afwezig.

Percentage

Leek het aanvankelijk een gelopen race, dat veranderde naarmate gemeenten al hun stem bekendmaakten en de percentages voor en tegen argumenten schommelden rond de cruciale 75%. Onderverdeeld op 25 oktober: Afbouwen 58%, nog te besluiten 18% en houden rond 24 procent. Was er een mogelijkheid om bij 25 % en of meer een mogelijke overname van het goed functionerend bedrijf te blokkeren?. Of ging het alleen dan om een mogelijkheid om verandering van statuten tegen te houden? Vragen die aanvankelijk niet beantwoord konden worden maar die wethouder Feller liet opvragen. Eijkenduijn twijfelde aan die informatie. Hij had andere bronnen geraadpleegd.

Onvrede

Dan was er ook nog de klemmende vraag of een gemeente mede-eigenaar wil zijn van een commercieel bedrijf. En de onvrede bij diverse gemeenten dat er twee rapporten die in opdracht van de aandeelhouderscommissie Eneco zijn opgesteld aanvankelijk ten onrechte niet zouden zijn betrokken in de besluitvorming over het houden of afbouwen van het belang in Eneco. Nog even memorerend: De gemeente Goeree-Overflakkee heeft een klein aandelenbelang van 1.24% (of wel 61882 aandelen): Vertaald in geldbedrag betekent dit dat jaarlijks in de gemeentelijke boeken gerekend wordt met een dividendopbrengst van 600.000 euro. Bij een uiteindelijk verkoopbesluit is een eenmalige opbrengst van rond 30 miljoen mogelijk. Deadline voor besluitvorming van gemeenten (principebesluit) is volgende week woensdagmorgen 1 november 12.00 uur.

Worsteling

De raad worstelde donderdagavond. Signalen van grote bedrijven NS, AH en KPN toonden zich in de media voorstander voor behoud van de aandelen. Blijf aan tafel adviseerde wethouder Feller. Dan ben je betrokken bij het bepalen van voorwaarden en condities als het definitieve besluit moet worden genomen. Hebben wij de handen dan nog vrij was een vraag. Het dividend is een stabiele factor in de begroting. Niet verkopen. Voor duurzaamheid en werkgelegenheid hebben wij Eneco niet nodig was weer een totaal andere insteek. Alles passeerde de revue maar het principebesluit tot afbouwen won tenslotte met gering stemmenverschil.