Nieuwe woningbouwplannen beter aansluiten aan behoefte

GOEREE-OVERFLAKKEE - Om nieuwe (woningbouw)plannen beter te kunnen laten aansluiten op de huidige en toekomstige maatschappelijke behoefte ontving de gemeenteraad donderdag een voorstel tot een hoofdstuk-actualisatie van de Regionale Structuurvisie. Dit met een hoge kwaliteit en ambitie voor de kernthema's uit de Eilandvisie. De aanpassing heeft geen inhoudelijke gevolgen voor het beleid in andere hoofdstukken en ook niet voor de windenergie zoals dat in de Partiƫle herziening structuurvisie windenergie is vastgelegd.

Door Jaap Ruizeveld

Het geactualiseerde hoofdstuk Wonen sluit beter aan bij het huidige beleid zo geeft het college aan. Het instrument 'contouren' wordt niet meer gebruikt. Dit instrument biedt niet de gewenste flexibiliteit om in te spelen op maatschappelijke ontwikkelingen en initiatieven. Ook sluiten rode contouren niet aan op het nieuwe kwaliteitsdenken op rijks- en provinciaal niveau. Daarom is gekozen voor een andere werkwijze waarin afspraken in het teken staan van kwaliteit, duurzaamheid, samenwerking. maatschappelijke behoefte en inpassing in de omgeving.

Werkwijze

De nieuwe werkwijze wordt al bij nieuwe plannen ingebracht bij de initiatiefnemers zodat gezamenlijk gekeken kan worden op welke wijze er invulling aan kan worden gegeven. Het college van b. en w. ziet dit als een leerproces voor alle partijen. De opgedane ervaring wordt te zijner tijd, na de officiƫle invoering van de Omgevingswet (verwacht in 2021), betrokken bij het opstellen van een integrale omgevingsvisie. PvdA (Keuker) was blij met de aanpak. Grinwis (SGP) vond de detail infrastructuur onderbelicht en drong aan op goede ontsluiting van de bouwlocaties. Renovatie en verduurzaming dienen in oudere kerngebieden ruime aandacht te krijgen. Pijl (CDA) wilde toelichting op het aspect landgoederen in polders die uitgesloten zijn voor bebouwing. Hij noemde o.a. polders rond Goedereede ( Rooklaasplaat / Den Ouden Oostdyck / Bokkenpolder). Wethouder Markwat gaf geruststellend aan dat het vigerend beleid 2010, aangescherpt in 2012, hier geldt.