Accommodatie (vitale) voetbalclubs is een begrotingsonderwerp 2018.
Accommodatie (vitale) voetbalclubs is een begrotingsonderwerp 2018. Foto:

Begroting 2018: vijf ton voor nieuw beleid

GOEREE-OVERFLAKKEE - In de gemeenteraad gaf wethouder Feller donderdagavond een toelichting op de begroting voor volgend jaar. De voorgestelde begroting is sluitend en biedt ruimte om geld te investeren in nieuwe onderwerpen. Er komt een jaarlijkse bijdrage voor Smart Water, Paulina.NU en er is geld gereserveerd voor aanstelling van boa's. Wat betreft de belastingdruk voor burgers wordt alleen een trendmatige stijging berekend.

Door Jaap Ruizeveld

De huidige raad geeft een gezonde financiële basis mee aan de nieuwe gemeenteraad. Er wordt volgend jaar vijf ton gereserveerd voor nieuw beleid, vanaf 2019 is dat een miljoen. Dit geld is onder andere bedoeld voor zaken als: vitale voetbalverenigingen, invoering nieuwe omgevingswet, en kosten organisatieontwikkeling. Het budget voor het onderhoud van wegen is bijgesteld. Komend jaar gaat er € 200.000 naar wegen, oplopend tot € 700.000 in 2021. Er komt een jaarlijkse bijdrage aan Paulina.nu, in de periode 2018-2020 ontvangt het samenwerkingsverband voor innovatie in de zorg jaarlijks € 100.000 dit geld komt uit de reserve sociaal domein.

Er komt ook financiële steun voor het programma Smart Water (jaarlijks € 100.000); Aframen krediet harmonisatie voetbalclubs (jaarlijks € 275.000); bijstelling investeringslasten Edudelta (vanaf 2019 toename met € 50.000 per jaar) en het opstellen meerjarig onderhoudsplan gebouwen (2018 en 2020: € 50.000). Daarnaast ligt er nog een motie over de WMO huishoudelijke zorg. De financiële gevolgen van deze motie zijn voorlopig ingeschat op € 250.000 maar zijn vooralsnog niet verwerkt in de begroting 2018. In de college-presentatie Begroting 2018 worden concreet beleidsvoornemens voor uitvoering en nieuwe (of aangepaste) doelstellingen benoemd zoals o.a. Uitvoering Verkeerscirculatieplan Ouddorp 2, aanstelling boa's domein 2 en een hogere bijdrage aan restauratie molens. Naast de al door het college beantwoordde schriftelijke vragen kwamen er toch nog diverse punten aan de orde tijdens de gemeenteraadsvergadering. De PvdA lanceerde er zelfs 10. Ook SGP en VVD sneden items aan over onder andere de schuldpositie die stijgt en over de werkloosheid op het eiland. Cijfers worden toegezonden aan de raad.

In de vergadering van 9 november wordt er een besluit genomen over de inhoud van het document. Tevens is er dan die avond gelegenheid voor fracties om hun "zogenoemde politieke beschouwingen" uit te spreken. Echter met de wetenschap dat er nog maar vier maanden in de huidige formatie kan worden geregeerd. Op 21 maart 2018 zijn de verkiezingen voor de nieuwe volksvertegenwoordiging.