Salarisbeleid-motie BNG haalt het nu wel

GOEREE-OVERFLAKKEE – Het salarisbeleid Bank Nederlandse Gemeenten kwam donderdagavond via een gewijzigde tekst-motie opnieuw op de raadstafel.

Door Jaap Ruizeveld

Veertien dagen geleden diende de PvdA-fractie (Eijkenduijn) al een motie over dit onderwerp in, maar toen was er weinig steun voor de eerste versie. Het gaat om het feit dat de directeur van de Bank Nederlandse Gemeenten een bruto salaris ontvangt van 697.000 euro. Een directeur van een dergelijke organisatie behoort in lijn met de Wet Normering Topinkomens niet meer te verdienen dan een ministerssalaris was en is de overweging van de indieners.
Met het verzoek aan het college om bij de volgende vergadering van aandeelhouders erop aan te dringen dat de Wet Normering Topinkomens leidend moet zijn bij het beloningsbeleid van de Bank Nederlandse Gemeenten. was er nu een bredere ondersteuning van CDA (Van Papeveld), Maliepaard (eigen fractie), ChristenUnie (Tuk), VKGO (Heintjes). De SGP-fractie sloot zich hierbij aan. Van der Meer (eigen fractie) en VVD (mv. Reijerkerk) stemden tegen. Zij wezen er op dat inmiddels al door de BNG een democratisch besluit is genomen om de functie bij opvolging met halvering van het huidige salaris te honoreren. Tussen PvdA en VVD ontstond een scherpe woordenwisseling toen mv. Reijerkerk opmerkte dat voor capabele mensen in de bankwereld nu eenmaal flink geld betaald moet worden.