Beduidend koeler tijdens het komende weekend

Tot nu toe is deze maand meer dan drie graden te warm en komt uit in de top vijf warmste oktobermaanden.
Een diepe zuidstroming was ook deze week nog debet aan maximale temperaturen tussen de 15 en 17 graden. Tijdens het weekend gaat de wind om naar het noordwesten en koelt het flink af. Bovendien is de neerslagkans er de komende periode zonder dat er veel hemelwater valt in het gehele Eilandengebied.

Vanaf het weekend komt een hogedrukgebied bivakkeren boven de al afkoelende wateren nabij Ierland. Dit geeft deze noordwestelijk georiƫnteerde luchtaanvoer met overdag temperaturen van een graad of 13-14. Tijdens enkele meest ondiepe buien kan het kwik overdag teruglopen tot een graad of 11 en dan is 't koud.
De meeste regenhaarden zullen zich voordoen in de noordelijke helft van het land de komende dagen.
Het zuidwesten van Nederland zit relatief het dichtst bij het hogedrukgebied dus hier valt het wel mee.

Begin november lijkt zich een fase te gaan aftekenen waarbij flinke lagedrukgebieden zich ophouden boven Scandinaviƫ terwijl de luchtdruk stijgt in de regio IJsland en Groenland. Mocht deze ontwikkeling daadwerkelijk gestalte gaan krijgen, kan het noorden van Europa zich gaan opmaken voor de eerste kou-uitval uit het hoge noorden. Veel kou, zeker op hoogte stroomt dan met stevige noordenwinden zuidwaarts tot Zuid-Noorwegen en Denemarken aan toe. Sneeuw en vorst kunnen al vrij zuidelijk reiken.
Ook boven het Noordzeegebied zien we de bovenluchten dan even sterk afkoelen tot ongeveer -35 graden op zo'n 5 kilometer hoogte. Bij die temperaturen zouden de buien die dan vallen zelfs al een eerste winterse fractie kunnen meebrengen (stofhagel en natte sneeuw) en overdag is het dan soms maar een graad of 8 of 9. Een enkele nacht zou (indien het goed opklaart) dan een keer een graad nachtvorst kunnen opleveren. Hoe fris of zelfs koud het exact gaat worden is niet aan te geven thans, maar dat we over gaan schakelen naar een beduidend koelere fase lijkt wel zeker. Echte winterkoude is nog niet te verwachten in de Benelux. In 1980 gebeurde dat wel en vroor het zelfs overdag tot aan Goedereede (op 3 november).
Op de zevende lag er bijna 10 centimeter sneeuw, maar vooral na medio november werd het erg zacht.