Afbeelding
Foto:

Ook bij eilandelijke molens activiteiten tijdens Natuurwerkdag

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op 4 november wordt - ter gelegenheid van de landelijke Natuurwerkdag - aandacht gevraagd voor de molenbiotopen in Zuid-Holland. Bij tal van molens kunt u aan de slag met het onderhoud in de molenbiotoop: de omgeving van de molen. Op het eiland kan men terecht bij de molens van Nieuwe-Tonge en Den Bommel.

Jong en oud is van harte welkom om de molenaar te helpen met snoeien, zagen, harken en opruimen. "Zo kunnen we samen het hoogopgaande groen weer terugzetten op de gewenste hoogte", aldus de organisatoren.

De molenbiotoop is een zone van 400 meter rondom de molen. Dit gebied dient vrij van obstakels te zijn, zodat de molen voldoende wind vangt en naar behoren kan draaien. Hoog groen zorgt voor wervelingen, waardoor er sterke krachten op de molen kunnen komen. Dit kan voor schade zorgen. Daarnaast betekent stilstaan het verval van de molens. Insecten krijgen dan de kans om zich in te vreten. Alleen met goede windvang, blijven deze rijksmonumenten behouden voor de toekomst. Help daarom mee deze iconen van het Zuid-Hollands landschap goed te laten draaien en steun de actie op 4 november.
Twee molens op het eiland doen mee met de actie: Molen Den Bommelaer bij Den Bommel en D'oranjeboom in Nieuwe-Tonge. Op deze molens kun de liefhebbers helpen met groen- en onderhoudswerkzaamheden, maar ook rondleidingen volgen in en rond de molen. Voor een overzicht van activiteiten per molen, ook elders in het land, kijk op: www.erfgoedhuis-zh.nl.