Afbeelding
Foto:

Onrust in Wittenberg

In 2017 is het 500 jaar geleden dat Maarten Luther de 95 stellingen op de deur van de kerk in Wittenberg spijkerde. Misschien weet je al een klein beetje over Maarten Luther. Je kent vast het Lutherlied: 'Een vaste Burcht is onze God'. Waarschijnlijk weet je ook dat hij 95 stellingen heeft geschreven en op de kerkdeur heeft gehangen.

Maar wat stond daar nu eigenlijk in? Waarom deed hij dat? En wat was er mis met de kerk in Luthers tijd?
Door dit boek van Gisette van Dalen kun je nog veel over Luther leren. Het is extra leuk, omdat je intussen een spannend verhaal leest.
Door de verhalen die Luther in dit boek aan zijn kinderen (en neefjes en nichtjes) vertelt leer je heel veel over de reformatie. Hij vertelt hen over zijn bange tocht tijdens een onweersbui, over de aflaathandel, over zijn bezoek aan Rome, aan Augsburg en nog veel meer.
Het boek beschrijft vooral de avonturen van Luthers zoon Hans en zijn nichtje Else. Ze wonen met het gezin Luther in het Zwarte klooster. Luther zorgde samen met zijn vrouw Käthe (die vroeger een non was) niet alleen voor zijn eigen kinderen, maar ook voor weeskinderen (kinderen van Luthers zussen) en studenten.

Er gebeuren raadselachtige dingen in het klooster. Hans' moeder is een prachtige ring kwijt en er is opeens een postille (een boek van Luther dat nog gedrukt moest worden) verdwenen. Wie doet zoiets? Hans en Else gaan op onderzoek uit. Heeft een van de studenten, die in het klooster wonen, de spullen gestolen? Ze proberen overal aanwijzingen te vinden. Als ze op de markt zijn geweest, zien ze een groepje jongens. Studenten die bij hen in het klooster wonen.

'Ineens spitst Hans zijn oren. Die stem kent hij! 'Wie wil er nog wat drinken? Ik betaal!'
Verbaasd kijkt Hans naar de knul in het midden van het groepje. Hij houdt een glas hoog in de lucht. Maar…dat is Georg! Een oudere broer van Else. Gaat hij trakteren op wijn? Maar dat kost geld. En dat heeft Georg niet. Hoe kan dat nu? Hoe komt hij nu aan zoveel geld?(…)
Else kijkt Hans verontwaardigd aan. 'Nee, nee en nog eens nee,' zegt ze. Ik weet wat je denkt. Maar hoe kom je daarbij? Mijn broer is geen dief!'
'Ja, maar, hoe komt hij dan aan geld? Hij klaagt altijd dat hij niets heeft.'
'Dat weet ik ook niet. Misschien heeft hij net een klusje gedaan waar hij geld voor kreeg.'
Hans schiet bijna in de lach. Georg én werken… Als er één een feestnummer is, dan is het de broer van Else wel…'
Hoe loopt dit af? Wie heeft Luthers boek gestolen en het af laten drukken? Wie heeft hier geld mee verdiend? Luther zelf in elk geval niet. Hij schreef veel, maar de drukkerijen verdienden het meeste geld. En hoe zit het met moeders ring? Gaan Hans en Else de dader ontmaskeren? Lees het zelf maar!
Achterin het boek staat een nawoord, waarin je leest wat de schrijfster heeft verzonnen en wat waargebeurd is. Interessant om te lezen dat heel veel dingen ook echt zo gebeurd zijn.
Een spannend en leerzaam boek. Mooi om rond Hervormingsdag te lezen.

Prijs: € 8,90
Vanaf 9 jaar
Uitgeverij Den Hertog
ISBN 9789033128516