Afbeelding
Foto:

Alleen Uw liefde laat mij leven

Wanneer je de nieuwste pennenvrucht van neerlandicus, dichter en voorganger Arie Maasland doorbladert, vraag je je even af of je nu een dagboek of een gedichtenbundel voor je hebt. De originele insteek van dit boek vormt het feit dat het zowel het een als het ander is.

Diverse thema's als volharding, leiding, navolging, lijden, heiligheid en gehoorzaamheid komen aan bod. Voor elke dag van het jaar schreef Maasland een kort gedicht, inclusief Bijbelleessuggestie. Het opgenomen register zorgt dat er ook snel een gedicht bij een bepaald Bijbelgedeelte gezocht kan worden. Wat opvalt is dat de gedichten zich makkelijk laten lezen, maar dat laat onverlet dat de poëzie van Maasland diepere lagen bevat dan op het eerste gezicht wellicht gedacht. Maasland weet door middel van eenvoudige, maar zorgvuldig gekozen woorden te accentueren hoe verrassend actueel de boodschap van de Bijbel is.

Halve waarheid

Het dagboek start met de belofte aan Abraham uit Genesis en is een lied vol verwachting: "Ik roep je weg naar onbekend terrein – en als Ik roep, wat houdt je dan nog tegen? / Waar je nu woont, vind je slechts schone schijn. / Wat Ik beloof, mag je veel zwaarder wegen. / De goden van de plek waar je nu bent / bieden je geen bescherming en geen vrede. / Die krijg je wel wanneer je Mij erkent / en afstand neemt van aardse zekerheden. / Gehoorzaam Mij, je kunt het erop wagen: Mijn woord heeft kracht genoeg om je te dragen."

'Schaduwspel', n.a.v. Psalm 90, vormt het laatste gedicht van het jaar: "Het leven is een schaduwspel. / Wat gaat het snel – en aan het nodige verdriet / ontkom je niet. / Je bent voortdurend in gevaar. / Aanvaard het – maar / niet als een deprimerend lot. / Vind rust in God."

Het zeventiende hoofdstuk van Handelingen inspireerde de dichter halverwege het boek tot de titel (Halve) waarheid: "Als je een sprankelende toespraak hoort, / waarbij je zelfs een traantje weg moet pinken, / toets dan de boodschap toch nog aan Gods Woord: / ook halve waarheid kan ontroerend klinken."

Een fris (dag)boek met een rake boodschap. Arie Maasland won in 2014 de wedstrijd Schriftberijming van het Reformatorisch Dagblad.

Alleen Uw liefde laat mij leven
Arie Maasland
2017, uitgeverij Boekencentrum
384 blz., € 18,99
ISBN 9789023 950370