Frank Franzen geeft uitleg aan de ondernemers.
Frank Franzen geeft uitleg aan de ondernemers. Foto:

Leden VBGO bezoeken Dirkslands bedrijf
Volop vernieuwing bij Franzen landbouw

GOEREE-OVERFLAKKEE - Wie denkt dat er in de agrarische sector weinig vernieuwing is, komt bedrogen uit. Tijdens het bezoek van ondernemersvereniging VBGO op woensdag 18 oktober aan Franzen landbouw, zijn de ondernemers zichtbaar onder de indruk. Het Dirkslandse bedrijf groeit, innoveert en heeft een duidelijke toekomstvisie.

Door Martijn de Bonte

Franzen landbouw heeft een fors areaal grond in gebruik op het eiland voor de teelt van onder andere tulpen, wortelen, erwten, uien, conservenerwten, suikerbieten en aardappels. Door de schaalgrootte is het mogelijk zowat alles in eigen beheer te managen. De slagkracht is hierdoor groot.

Ondernemer in hart en nieren

De stuwende kracht achter het bedrijf is Frank Franzen (43 jaar). Ondernemer in hart en nieren, hij ziet overal kansen en heeft een duidelijke visie. "Dat er niet genoeg eten is om de hele wereldbevolking te voeden is echt onzin. Als we efficiënt aan de slag gaan, kunnen we makkelijk genoeg voedsel produceren voor iedereen."

Half oktober is het spitsuur op het landbouwbedrijf. Het is nu goed weer, maar er wordt regen opgegeven. Dus moeten de aardappels zo snel mogelijk van het land en er worden tulpenbollen geplant. Frank Franzen: "We hebben momenteel 12 trekkers en die rijden nu 18 uur per dag. Het moet nu gebeuren, een verjaardag vieren kan pas weer als het regent. Dat is voor mensen die niet zijn opgegroeid met die mentaliteit soms best lastig. Gelukkig hebben we een super team met mensen die hun mede verantwoordelijkheid meer dan honderd procent oppakken."

Zoet water

De percelen bevinden zich allemaal op Goeree-Overflakkee, van Ooltgensplaat tot Melissant. Een groot gedeelte is eigendom, maar er wordt ook geboerd voor derden die het werk willen uitbesteden. Franzen: "Ik vind dit een fijn eiland om te ondernemen. We hebben goede grond, zoet water om gewassen te beregenen en goede wegen. Boeren buiten het eiland zou praktisch wel haalbaar zijn, maar de afstand is dan te groot om alles goed in de gaten te houden. Het weer kan hier bijvoorbeeld heel anders zijn dan in de Hoekse Waard." Hij benadrukt het belang van zoet water, nu volgend jaar de Haringvlietsluizen op een kier gaan. "Als er in de toekomst geen zoet water meer beschikbaar zou zijn, is alle landbouwgrond in één klap veertig procent minder waard."

Rechtstreeks naar retailer

Dat het bedrijf innoveert, blijkt tijdens een rondleiding. In de loods staat een metershoge installatie waarbij er aan de ene kant wortels, aardappelen en uien ingaan, aan de andere kant komen ze er gewassen, gesorteerd en verpakt weer uit. Hierdoor kan er rechtstreeks worden geleverd aan retailers en allerlei andere buitenlandse afnemers. Voor het oogsten van de wortels is er samen met de fabrikant een oogstmachine ontwikkeld. Die heeft binnen een minuut een kuubskist gevuld met wortels. In de koeling staan de kuubskisten 7 hoog opgestapeld. "Je moet hier wel goed met een heftruck overweg kunnen," zegt Franzen met een lach. De wortels moeten bewaard worden bij plus één graad Celsius, in de hal bij de uien is het wat minder koud.

Van iedere halve hectare landbouwgrond wordt afzonderlijk geregistreerd wat de opbrengst is. Daardoor wordt inzichtelijk dat die halve hectare bijvoorbeeld tienduizend kilo meer aardappels oplevert dan de halve hectare ernaast. Door de grond te verbeteren, teelwisselingen toe te passen, gewasbestrijdingsmiddelen te gebruiken en te blijven zoeken naar nieuwe rassen, verbetert het rendement nog steeds ieder jaar.

Eigen label

Ieder jaar wordt er bij Franzen landbouw ca 25.000 ton aan landbouwproducten geoogst. Veel wordt onder het eigen label Holland Food Trade verkocht en geëxporteerd. Er wordt zaken gedaan met meer dan twintig verschillende landen. Franzen: "Als je zaken doet over de grens, kom je letterlijk in een andere wereld. Wij gaan altijd uit van afspraak is afspraak, maar in het buitenland hebben we daar wel veel leergeld voor betaald."

Toekomstplannen zijn er nog genoeg. Er worden voorbereidingen getroffen voor nieuwbouw bij het bedrijf aan de Oudelandsedijk, tussen Dirksland en Nieuwe-Tonge. En er wordt nagedacht om meer biologisch te gaan telen. Bezorgd is de agrarisch ondernemer over het grote aantal boerenbedrijven dat wordt beëindigd. CBS cijfers wijzen uit dat van de 55.000 agrarische bedrijven in Nederland er 25.000 worden gerund door een ondernemer die ouder is dan 55 jaar. Van die groep heeft 15.000 boeren geen opvolger. Tevens zijn de klimaatveranderingen een feit waarover wordt nagedacht binnen het bedrijf.

Bij het werk op het land komt vandaag de dag veel techniek kijken. Franzen: "In sommige tractors zitten vijf verschillende kastjes om alles te bedienen. Vroeger zeiden ze weleens: 'Je kunt altijd nog boer worden.' Dat is nu precies andersom."


De Comgoed groep

Naast het landbouwbedrijf heeft Frank Franzen de Comgroep opgezet. De groep bestaat uit drie bedrijven: Comgoed Compost BV, Comgoed Biomassa BV en Comgoed Grond en reststoffen BV. Jaarlijks wordt er 450.000 ton verhandeld aan producten. Comgoed Compost handelt in bodemverbeteraars, zoals gft compost, groencompost, turf, enzovoort. Bij Comgoed Biomassa worden biomassaproducten zoals houtchips, houtpellets en vergistbare stromen verhandeld. Comgoed Grond en reststoffen handelt in afval, gebroken puin, restproducten uit de industrie.

Comgoed is ontstaan in 2000 na een bedrijfsongeval. Toen Franzen rust moest nemen, pakte hij de telefoon en begon te handelen in compost. Het is een competitieve markt. "Je moet iedere dag scherp aan de wind varen." Meer informatie staat op de websites: www.bodem-specialist.nl, www.biomassa-specialist.nl, www.comgoed.nl.

In drukke periodes wordt er 18 uur per dag gewerkt.
Producten worden in het bedrijf gesorteerd en verpakt. Er wordt zaken gedaan met meer dan 20 landen.
Bij kader Comgoed.
Samen met de fabrikant ontwikkelde het bedrijf een unieke oogstmachine voor wortelen.