Met raad en daad

Roundup

Ik heb half augustus een hoekje gazon bespoten met Roundup. Kan ik daar volgend jaar maart aardappels poten voor consumptie?

Omdat Roundup alleen via de planten en niet via de grond werkt, kunt u in principe planten of zaaien zodra dit bestrijdingsmiddel is opgedroogd. Het is echter wel aan te raden om het bespoten onkruid een weekje met rust te laten, zodat het middel tot diep in de wortels kan doordringen.

Vreemde namen

Wie heeft de achternamen bedacht? Je leest over de vreemdste achternamen, zoals St. Nicolaas, Huis in 't Veld, Poepjes, Middendorp, etc.

Als we oude doop- en trouwregisters raadplegen, zien we dat vaste achternamen omstreeks 1650 nog zeldzaam waren in ons land, maar een eeuw later vooral in de steden gebruikelijker zijn. De adel pronkte met een aantal fraaie geslachtsnamen. Voorname burgers gingen zich in navolging van de 'aanzienlijken' ook een achternaam aanmeten. Sommigen werden al genoemd naar het huis, de straat of buurt waar zij woonden, anderen grepen terug op een illustere voorouder, of diens geboorteplaats. Toen de Franse bezetters hier de zgn. 'conscriptie' invoerden en alle jongemannen voor de dienstplicht gingen registreren, moest er een Burgerlijke Stand worden aangelegd met de familienamen van alle inwoners, maar menigeen had nog geen vaste naam. Napoleon gelastte daarom op 18 augustus 1811 dat ieder die nog geen geslachtsnaam bezat, zich zo'n naam moest aanmeten. Veel 'naamlozen' trokken zich aanvankelijk niets aan van de dictator, maar op 17 mei 1813 volgde er een bedreiging met fikse straffen, als de weigeraars voor 1 januari 1814 nog geen achternaam zouden dragen. Uit die dagen dateren de fantasienamen als bijv. Naaktgeboren, Natvantranen, Niemandsverdriet, Nul (om maar even bij de N te blijven) en bizarre vondsten waar menigeen in deze tijd liever van afwil(de). Het waren bedenksels van optimisten die indertijd dachten, dat het na de bevrijding gauw met die Burgerlijke Stand gedaan zou zijn. Doch koning Willem I handhaafde tal van Franse maatregelen, zoals ook de meter en het decimale stelsel.

Hor waarheen?

Waar laat ik dit najaar de horren uit de ramen, zodat ze volgend voorjaar nog gaaf zijn?

In de openstaande ramen. Want juist in het najaar, als de koude invalt en het gaat stormen, hagelen en er ijzel en sneeuw op komst zijn, vluchten de nog buiten vliegende en kruipende insecten de huizen in om daar op een beschut plaatsje te overwinteren. Als u met open ramen slaapt of werkt, moet u dus beslist die horren blijven gebruiken.

Richard Leeuwenhart

Berust de tragedie van koning Richard Leeuwenhart op waarheid, of is dat een legende?

De tragedie berust op waarheid en wel op feiten uit het leven van koning Richard I van Engeland (1156-1199), die de bijnaam 'Lionhearted' (Leeuwenhart) verwierf wegens de betoonde moed tijdens de verovering van Cyprus, resp. Arsoef, Jaffa en Askalon in het Heilige Land tijdens een door hem gefinancierde derde kruistocht en de strijd om de Britse kroon bij zijn terugkeer naar Engeland. Hij stierf bij het beleg van het kasteel Châlus-Chabrol in Normandië (Frankrijk). Zijn naam leeft voort in tal van boeken, drama's, heldendichten, ridderorden, enz.

Allergisch?

Kan ik allergisch zijn voor zout? Als ik zout binnen krijg, verschijnen er rode plekjes op mijn huid die erg schrijnen. De rode plekjes zijn ongeveer zo groot als een munt van 10 cent.

U begrijpt dat uw redactie geen medische diagnose kan en mag stellen. Wij moeten ons daarom beperken tot de volgende suggestie: mogelijk heeft u last van een histamine-intolerantie. Bekend is dat in zo'n geval huidklachten, zoals rode vlekken, netelroos en algehele jeuk kunnen optreden. Kort gezegd is histamine een stof die behoort tot de zogeheten biogene aminen. Deze stoffen komen van nature voor in onze dagelijkse voeding. Wij raden u aan om uw huisarts te raadplegen, deze is in de eerste plaats de aangewezen persoon om vast te stellen of u last hebt van een allergie of van histamine intolerantie.