Allemaal verlost

Op donderdag 19 oktober 2017 stond er in het Reformatorisch Dagblad een weergave van een gesprek tussen twee predikanten over de stad Amsterdam. Eén van de predikanten beweerde dat "wij allen in Christus verlost zijn". Die verlossing zou ieder mens gelden. De gedachte dat ieder mens hoofd voor hoofd verlost is, staat niet in de Bijbel, maar komt uit de theologie van Karl Barth. Barth leerde dat uiteindelijk alles weer helemaal goed komt. God heeft ieder mens uitgekozen om behouden te worden. Wat moeten wij nu van een dergelijke gedachte denken?

In de eerste plaats is deze gedachte geheel in strijd met de Bijbel. We hoeven maar weinig van de Bijbel te weten om te beseffen dat er twee soorten mensen zijn. De Heere Jezus heeft keer op keer gewezen op het grote verschil tussen de mensen. De Heere Jezus spreekt over kaf en koren, over de wijze en dwaze bouwers en over wijze en dwaze maagden. Keer op keer komen we in de Bijbel de gedachte tegen van verlorenheid en redding, hel en hemel. Het is eenvoudigweg een miskenning van de Bijbelse waarheden als wij beweren dat ieder mens verlost zal worden. Dan wordt het tijd dat we de Bijbel nog maar eens gaan lezen en ernstig nemen.

In de tweede plaats berooft deze gedachte de Bijbel en het Evangelie van haar diepe ernst. Het lijkt natuurlijk wel mooi om te zeggen dat uiteindelijk iedereen behouden wordt, maar de Bijbel leert ons echter anders. Alle mensen zijn van God afgevallen en er is een groot wonder nodig om weer terug te keren naar God. Als wij over dat wonder heenstappen en net doen alsof iedereen al behouden is, dan verliest het Evangelie zijn scherpte. We krijgen dan een hele zoete boodschap dat het met iedereen wel goed komt. Dat was echter niet de boodschap van Jesaja en Johannes de Doper. Het was ook niet de boodschap van de Heere Jezus. Keer op keer worden zondige mensen in de Bijbel gewaarschuwd en aangespoord om de verkeerde en zondige wegen te verlaten. Op allerlei plaatsen in de Bijbel horen we de ernst van de zonde terugkomen. En wat beroven we toch de Bijbel en het Evangelie van haar kracht als we net doen alsof het met iedereen wel goed komt. Nemen we dan de zonde wel voldoende ernstig? En weten we dan eigenlijk wel van de verwondering over Gods genade voor goddeloze mensen?

In de derde plaats is de gedachte dat iedereen behouden wordt natuurlijk ook verwoestend voor de kerk. In de jaren '60 en '70 van de vorige eeuw werd op een heleboel preekstoelen verteld dat het wel goed kwam met iedereen. Het behoeft weinig betoog dat de kerken daarna snel zijn leeggelopen. Wat zou een mens in de kerk zoeken als het toch wel goed komt met iedereen? Dan kunnen we natuurlijk onze tijd wel beter besteden dan met het luisteren naar een prediker. De boodschap van Karl Barth is ook verwoestend geweest voor de kerk in Nederland. Uiteraard zijn er meer factoren werkzaam geweest bij de grote ontkerkelijking van de achterliggende periode. Maar dat de theologie van Karl Barth daar een belangrijke rol bij heeft vervuld is zonneklaar.

Karl Barth heeft een heleboel geschreven. Zijn theologie heeft een belangrijk stempel gezet op de 20e eeuw. Helaas moeten we zeggen dat dit geen positief effect is geweest. De gedachte dat God iedereen heeft uitgekozen om behouden te worden is verwoestend voor de kerk, ontkracht het Evangelie en neemt Gods Woord niet ernstig. Het is eenvoudig een leugen. En laten we onze oren daar maar niet naar laten hangen.

Ds. W. Visscher