De Melishof was een geschenk van Zweden na de ramp

Vervolg van de voorpagina.

De balk ligt op de grond, tussen ander sloopafval. Michael de Vos, een van de jongere vrijwilligers, komt het trapje af en kijkt, in afwachting van een kopje koffie, tevreden naar het resultaat van zijn werk. "Hier kun je lekker bezig zijn", zegt hij met een lach. "Slopen is rustgevend. Of het nodig is? Ja, er is veel verouderd in De Melishof en niet alles werkt nog goed. Moderniseren is belangrijk. Dat zal zeker meer publiek naar De Melishof trekken, vanuit Melissant, maar ook van buiten het dorp."

De Vos is lid van de Activiteiten Commissie, die onder meer disco's organiseert voor de jeugd. Hij verwacht dus groeiende belangstelling na de metamorfose van het gebouw. En meer activiteiten. Het sloopwerk zit erop. "Nu ga ik me volop bezighouden met het voorbereiden van de Halloween Fright Night op 21 oktober."

De Melishof is van 1963. Na de watersnoodramp geschonken door de Zweedse overheid. De laatste tijd is er niet meer dan het hoogstnoodzakelijke onderhoud gepleegd aan het verenigingsgebouw. De gemeente, eigenaar van het pand, beloofde een opknapbeurt en reserveerde daar geld voor. Met die belofte is het bestuur van de Stichting Melishof, eind 2015 aangetreden, aan de slag gegaan. Het sloopwerk van de afgelopen week is daar het eerste resultaat van. Maar het belangrijkste resultaat komt de komende weken tot stand: een vernieuwd pand. De oplevering is op 29 november.

Open karakter

Wat staat er allemaal op het programma? Nieuwe vloeren, plafonds en sanitair. Een bar en een nieuwe keuken. Minder binnenmuur, meer openheid. Flexibel inzetbare ruimte. Een sfeervolle inrichting die uitnodigt om binnen te komen, ook om een kopje koffie te drinken, iemand te ontmoeten of aan de grote krantentafel wat te lezen. Even tv kijken of internetten, het is straks allemaal mogelijk.

"Onze ideale Melishof is bruisend, van, voor en door de gemeenschap", zegt Désirée van Loon, voorzitter van de beherende stichting. "Een laagdrempelig gebouw met een warme uitstraling en een open karakter." Volgens Van Loon en de andere bestuursleden kan dat ook een remedie zijn tegen de almaar groeiende eenzaamheid in de samenleving. Het bestuur rekent op betrokkenheid vanuit het dorp en geeft in het aantrekkelijke verenigingsgebouw volop de ruimte om met nieuwe initiatieven te komen. Verenigingen en clubs kunnen er een goed uitgerust, sfeervol en functioneel onderkomen vinden, en dat geldt ook voor mensen die bijvoorbeeld iets te vieren hebben.

Nu al - ook tijdens de verbouwing - vindt er van alles plaats in De Melishof. Een greep: bridge, tafeltennis, de muziekvereniging, toneeluitvoeringen, zaalvoetbal, disco, koffieochtenden, breicafé, verkopingen, decemberactiviteiten, kinderopvang, buitenschoolse opvang en een bibliotheek met het principe 'een boek brengen en een boek halen'. Dat toch al indrukwekkende aanbod mag dus best groeien van het bestuur.

Sponsors

De gemeente draagt grotendeels de kosten van de verbouwing - en in 2018 volgt vanuit die bron ook nog het groot onderhoud aan het gebouw, de installatie van een nieuwe cv en het plaatsen van zonnepanelen. De Stichting Melishof betaalt ook een deel. Verder hebben meerdere sponsors de beurs getrokken. Zo is de nieuwe keuken een cadeau van Tieleman Keukens, de zaak die van oudsher een band heeft met Melissant. De zonnepanelen zijn deels het resultaat van een actie van energiecoöperatie Deltawind.

Knal, daar verdwijnen balken, stenen en ander sloopafval in de oranje container voor de deur. De slooparbeid zit erop. Nog een week of zes en Melissant heeft een modern verenigingsgebouw, dat alles in zich heeft om volop te gaan bruisen.