Tot dinsdag sterk wisselvallig

Aan de bijzonder warme fase bij de gratie van ex-tropische cycloon Ophelia kwam na maandag een einde. De toptemperaturen van afgelopen zondag en maandag behoorden bij de hoogst haalbare waarden. Door dit warmtesurplus komt deze maand straks in het rijtje met allerzachtste oktobermaanden terecht. Maxima rond 25 graden na half oktober, zoals die ook in Zuid-Holland optraden, zijn er eigenlijk nooit geweest. In het kielzog van de naar het noorden richting Ierland koersende cycloon, werd die heel warme lucht via Spanje meegenomen naar onze noordelijker breedten. Woensdag was het ook nog ronduit mild trouwens.
Zelfs op de donderdag wist de nazomer het nog een hele dag uit te houden met rustig en bijna zwoel weer.

Inmiddels maken we ons op voor een heel ander weerbeeld, dat vooral vrijdag en daarna manifest is. Het weer tapt letterlijk uit 'n heel ander vaatje, want zeer geregeld zijn er regenperikelen tot volgende week. Vooral het aanstaande weekend zal uiterst wisselvallig en bovenal koel gaan verlopen, met regelmatig optredende regenmomenten. Tevens zal het dan opvallend koel zijn, met soms maar 13-14 graden overdag. Totaal anders wordt het dan de afgelopen voortreffelijke nazomerdagen op de Zuid-Hollandse eilanden. Ook gedurende de volgende week blijft het vooralsnog wisselvallig en aan de opvallend koele kant.

Later in de periode lijkt het er wel op dat uitlopers van het Azorenhoog zich gaan uitbreiden tot over het zuiden en midden van Europa en vervolgens richting het noordoosten. De voornaamste oceanische depressieactiviteiten gaan zich dan meer ten noorden van Nederland afspelen en met wat geluk profiteren wij dan geleidelijk meer van die hogedrukoprispingen vanuit het zuidwesten. In het gunstigste geval zou de wind dan opnieuw om kunnen gaan naar het zuiden en andermaal warme zuidelijke lucht kunnen gaan meenemen richting de Lage Landen. Redelijk tot goede perspectieven dus op de middellange termijn, maar eerst schakelen we over naar tenminste vijf lange dagen met ronduit wisselvallige en ook koele condities.

De eerste regenband trekt vrijdagochtend al over en ook zaterdag tot en met dinsdag zijn 'mineurdagen'.