Gemeentebegroting 2018 is sluitend

GOEREE-OVERFLAKKEE - Burgemeester en wethouders bieden de gemeenteraad een sluitende begroting 2018 aan. Het document wordt in de vergadering van 26 oktober beeldvormend gepresenteerd, waarna op 9 november over de inhoud en voorstellen besluiten worden genomen. De belastingdruk voor de burgers stijgt gemiddeld genomen met 1,5% voor een meerpersoonshuishouden. Voor éénpersoonshuishoudens is dit afgerond 1 procent. Hiermee wordt het uitgangspunt gehandhaafd van een trendmatige stijging zoals dat is opgenomen in het coalitieakkoord.

Door Jaap Ruizeveld

Hoewel op het moment van aanbieden nog niet alle dossiers met financiële gevolgen kunnen worden ingevuld, zo moet onder andere nog een principebesluit worden genomen over de Eneco-aandelen, stelt het college dat zoveel mogelijk rekening is gehouden met de kaders die door de raad zijn meegegeven. Zij is van mening dat de begroting 2018 evenwichtig is opgebouwd. Er enige ruimte is voor het oppakken van nieuwe onderwerpen. Er sprake is van een behouden belastingdruk en dat de huidige raad een gezonde financiële basis mee kan meegeven aan de nieuwe gemeenteraad die in maart 2018 wordt gekozen.

Nieuwe onderwerpen

In de aanbiedingsbrief bij de begrotingsstukken meldt het college dat beleidsvoornemens die door de raad zijn vastgesteld in juni bij de kadernota 2108 zijn verwerkt. Het gaat dan om nieuwe en aangepaste doelstellingen, zoals onderzoek aanstellen Boa's- domein 2, uitvoering Verkeerscirculatieplan Ouddorp 2, Wegenbeheersplan 2018-2022, uitvoering Speelnota, ondersteuning netwerkopbouw Paulina.nl, uitvoering motie WMO/huishoudelijke zorg, taalondersteuning anderstaligen, hogere bijdrage restauratie molens, promotieplan gemeentelijke bedrijfskavels, programma Smart Water, harmonisatie/vitale voetbalclubs, nieuwbouw Edudelta en actualisatie MJOP.