Ingestuurd: 'De rog doet het juist goed'

Veel mensen hebben het afgelopen weekend beelden gezien van het in de Oosterschelde terugzetten van vijf gekweekte stekelroggen bij de oesterputten van schelpdierenkweker Jan Prins in Yerseke. Dit gebeurde door directeur Kirsten Schuijt van het Wereld Natuur Fonds (WNF), initiatiefnemer van het experiment waarvan men hoopt dat de kweekroggen zich goed houden in het zilte water. De rog zou met uitsterven worden bedreigd.

Het bestuur van de Stichting Eendracht Maakt Kracht (EMK) waarin de Nederlandse, Belgische- en Duitse kottervloot is ondergebracht heeft afgelopen dagen een scherpe reactie gegeven op de rechtvaardiging van het WNF met opmerkingen dat de rog in het Noordzeegebied door overbevissing ernstig zou worden bedreigd. EMK zet duidelijk kanttekeningen bij het kweekprogramma van het Wereld Natuur Fonds dat 1,5 miljoen euro zou vergen.

"Waarom niet eerst feitenonderzoek naar het bestand? Om te kijken hoe het er nu werkelijk voorstaat met de rog. Nee, gewoon een stelling poneren. Het uitzetten van de jonge roggen werd een mediaspektakel waarbij het WNF als initiator van de nieuwe natuur werd neergezet. Laster", stelt het bestuur van de kottervloot EMK. Het gaat juist goed met de rog in de Noordzee. Dagelijks worden er duizenden roggetjes geboren. Vissers vangen vaak al in één dag hun wekelijkse rogquotum en moeten de rest van de week deze actie achterwege laten.

Binnen de Stichting EMK bundelen vissers de belangen voor het vissen in een vrije zee. Die vrijheid wordt steeds verder beperkt door windmolenparken op zee en het gesloten verklaren van gebieden. De vissersvloot is sinds het millennium sterk in omvang geslonken. Jaap Tanis (GO 38-48) is vertegenwoordigd in de stichting Eendracht maakt Kracht.

D. Kraak, namens het bestuur van de EMK