Afbeelding
Foto:

De regering heeft zich toch weer bedacht

"Eef, heb je het al gehoord? De studiefinanciering wordt misschien weer ingevoerd!" Een paar weken geleden kwam er een vriendin naar mij toe met deze boodschap. Mijn verbazing en verontwaardiging was groot. Dat zou toch super lullig zijn? Ik heb me 4 jaar lang helemaal suf geleend omdat ik anders niet kon studeren en dan bedenken ze 4 jaar later dat het toch eigenlijk een super slecht idee van ze was en daarom gaan ze het maar afschaffen? Heel leuk idee hoor, maar wij zitten nog steeds met de gebakken peren, aangezien mijn schuld nog altijd open staat.

Maar ja, de regering zou de regering niet zijn als het zich niet op het laatste moment toch weer bedacht. Nu krijgen de eerstejaars een korting van € 1.000. Best een goede deal, zou je zeggen. Toch vraag ik me af of het gaat werken. Studeren blijft nog altijd heel duur en helemaal als je ook op kamers gaat. Dan is niet perse je collegegeld het probleem, maar eerder je kamerhuur en alles wat daarbij komt kijken. Waar bij de studiefinanciering nog de uitwonende beurs was, hebben ze die ook afgeschaft bij het nieuwe beleid.

Ik weet het niet zo goed. Ik vraag me af of dit nu wel echt gaat helpen of dat ze zichzelf alleen maar meer in de vingers snijden. Ik ben nog steeds voor het afschaffen van de lening en de terugkomst van de uitwonende beurs!

Oh en als ze dat dan doen, zorg dan ook gelijk voor een compensatie voor iedereen die zich 4 jaar suf heeft geleend. Dan kan ik voortaan enthousiast reageren op de zin "Eef, heb je het al gehoord? De studiefinanciering wordt misschien weer ingevoerd!"