Afbeelding
Foto:

Extreme wateroverlast baart zorgen

GOEREE-OVERFLAKKEE – In het mondelinge vragendeel van de raad wilde Tuk (ChristenUnie) informatie van het college over de ontwikkeling van een lokaal Deltaplan. Over de wijze waarop er in en buiten de gemeente overleg en afstemming plaatsvindt en of het college overweegt een lokale klimaatregisseur aan te stellen zoals de nationale Deltacommissie aanbeveelt.

Door Jaap Ruizeveld

Onlangs is het Deltaprogramma 2018 gepresenteerd. Het daarin opgenomen Deltaplan Ruimtelijke adaptatie gemeenten, waterschappen en provincies spoort aan het proces van ruimtelijke proces te versnellen en te intensiveren; Gemeenten moeten uiterlijk in 2019 een stresstest ontwikkelen en uitvoeren om te meten of ze bestand zijn tegen de gevolgen van weersextremen; Er zijn gemeenten die bij de voorbereidingen op deze stresstest (het inventariseren van de problematiek / risicovolle plekken) inwoners betrekken. Hierdoor worden inwoners zich meer bewust van de problematiek en zijn eerder geneigd hun eigen tuin 'klimaatproof'' te maken.

Extreem

Wethouder Van der Vlugt gaf een overzicht van de inspanningen die de gemeente, ook in contacten met het Waterschap, al heeft ingezet. De extreme wateroverlast baart zorgen, maar er is in de rioolplannen al een aantal knelpunten aanpakt. Een werkgroep levert op korte termijn een plan van aanpak. Een stresstest in 2018 zal een goed beeld van de situatie bieden. Hij zegde toe dat inwoners over de ontwikkelingen zullen worden geïnformeerd en ook worden betrokken over welke bijdrage ook zij kunnen leveren. Het aanstellen van een klimaatregisseur achtte hij denkbaar.