Eneco-aandelen: Houden of afbouwen?

GOEREE-OVERFLAKKEE – Na de vragenronde eerder deze maand konden de fracties nu hun oordeel geven over het collegevoorstel in te stemmen met het principebesluit om het aandelenbelang in Eneco af te bouwen. Onze krant heeft dit onderwerp uitvoerig gepresenteerd. Goeree-Overflakkee heeft een klein aandelenbelang van 1.24% (of wel 61882 aandelen): Vertaald in geldbedrag betekent dit dat jaarlijks in de gemeentelijke boeken gerekend wordt met een dividendopbrengst van 600.000 euro.

Door Jaap Ruizeveld

De kernvraag is "Houden of Afbouwen". Wat te doen met de aandelen. Er moet voor 31 oktober een principebesluit worden genomen. Een definitieve hamerslag wordt besluitvormend aan de nieuwe gemeenteraad overgelaten. Was er in het algemeen landelijk gezien bij gemeenten aanvankelijk een meerderheid die aan verkoop dacht, dat lijkt nu duidelijk meer genuanceerd te liggen. Den Haag houdt de aandelen. In Rotterdam heerste donderdag verdeeldheid. Bij verkoop betekent het dat de jaarlijkse dividenduitkering vervalt en die is nu nog in de financiële boeken opgenomen. Anderzijds leidt verkoop tot een eenmalige opbrengst en die is voor de gemeente Goeree-Overflakkee rond 30 miljoen.

Principe uitspraak                                                                                                                        

Een afweging dus met financiële gevolgen, die nog uitgewerkt moet worden. Over veertien dagen, in de vergadering van 26 oktober moet er dan een principe uitspraak volgen. Geen besluit nemen is geen optie. In de raad werd met het onderwerp geworsteld. Met een verkoopbedrag zou je grote projecten kunnen financieren. Dus te zien als dekking bij kredietaanvragen. Maar wil je dat. Eneco is een solide bedrijf. Denk aan de werkgelegenheid die bij een verkoop mogelijk verloren gaat. Aan de duurzaamheidsaspiraties. Laat je niet leiden door de opbrengst. Wil je deelnemen in een private onderneming? Ga je voor het snelle geld. Met een gevaar dat bij verkoop buitenlandse investeerders het voor het zeggen krijgen. Willen we aandeelhouder blijven. Wethouder Feller liet blijken dat het college beslist niet "zich in de handen wrijft" bij een verkoopopbrengst. Iedereen gaat er nog eens goed over nadenken en kijkt ondertussen naar de principe-besluiten in andere gemeenten.