Projectplan Vitale voetbalsport heeft nog een lange weg te gaan

GOEREE-OVERFLAKKEE – De PvdA-fractie werd snel op haar wenken bediend.Vroeg raadslid mevrouw 't Hoen vorige vergadering om de informatieve brief over de stand van zaken rond het overleg tussen gemeente en eilandelijke voetbalclubs, alsmede het herijkingsproject, op de agenda te plaatsen, nu werd na overleg in het Presidium er al direct ruimte voor gereserveerd.

Door Jaap Ruizeveld

Zoals in onze krant gemeld, gaf het college aan dat op dit moment is besloten een pas op de plaats te maken en met besturen van de voetbalverenigingen hernieuwd gesprekken te gaan voeren. Individuele overleggen. Daarbij trachten steun te verwerven voor de geplande gemeentelijke herijking voetbalaccommodaties. Met als onderlegger een projectplan Vitale Voetbalsport Goeree-Overflakkee 2030, waarbij wordt opgemerkt dat inmiddels het daarin gepresenteerde tijdpad van invulling en uitvoering is achterhaald. Alle inspanningen en vormen van overleg tussen gemeente en clubs ten spijt, er is een flinke impasse te constateren. Verenigingen hebben in de afgelopen trajectperiode een flink deel van het vertrouwen in de gemeente verloren. Het is daarom voor de gemeente ook geen optie om nu tegen de zin van de clubs in zonder meer de oorspronkelijke aanpak door te drukken.

Terug bij af

Keuker (PvdA) die na een knieoperatie weer was aangeschoven, leidde de spreekwoordelijke aftrap. Hij schetste bitter het verloop van het proces, waarbij hij de opgestapte VVD-wethouder niet spaarde. Een project dat vanaf het begin aan al gedoemd was te mislukken. Er ging van alles mis. In feite zijn we, vele maanden later, weer terug bij af. Hij pleitte voor maatwerk richting de clubs. P.C. Grinwis (SGP) vond het een verstandig besluit van het college om eens goed te inventariseren wat de clubs willen. Ga praten. We steunen deze aanpak. Maliepaard (eigen fractie) koos ook voor persoonlijke benadering. Hij wilde weten welke gevolgen er voor de clubs kunnen ontstaan. Pijl (CDA) benadrukte het maatschappelijk belang van sportclubs in elke dorpskern. Wethouder De Jong zei dat er al een aantal sessies met de clubs is gehouden, maar dat er nu afzonderlijke gesprekken plaatsvinden. Veel items passeren dan de revue. Eigendomsverhoudingen. De accommodaties. Waar hebben clubs behoefte aan. Wat kunnen zij zelf. Hoe zit het met de inzet van vrijwilligers. Alles zal in kaart worden gebracht. De raad zal zich nog een keer over het onderwerp buigen.