Opvallend warme en droge oktoberdagen met ruim 20 graden

Het goede weer zit alweer enkele dagen in de verwachting en tijdens het weekend zijn maxima tot zo'n 20 graden haalbaar waarbij het regelmatig ook nog eens flink zonnig zal zijn op de Zuid-Hollandse Eilanden.
Die prima weersverbetering hebben we te danken aan de verschijnselen van een ex-orkaan. Deze cycloon trok via de westkust van Amerika de oceaan op en werd meegevoerd in de straalstroom naar West-Europa. Althans, de diepe depressie komt aan bezuidwesten IJsland dezer dagen. In het kielzog van dat uitgebreide lagedrukgebied wordt ook op hoogte een flinke hoeveelheid warmte meegenomen. Daardoor ontstaat juist boven het Europese vasteland een vrij solide en warm hogedrukgebied de komende paar dagen.
Tussen die twee systemen in neigt de stroming steeds een meer zuidelijke component te krijgen de aanstaande periode waarmee warme vastelandslucht ook naar Nederland wordt getransporteerd.
Eerst was het nog wat wisselvallig en tot donderdag bleven we nog gevoelig voor wat (meest lichte) regenperikelen in 't Zuid-Hollandse. De hoeveelheid regen was niet meer noemenswaardig overigens.
Vrijdag, zaterdag en zondag beloven dan relatief fraaie weerdagen te worden met geleidelijk meer zon, weinig wind overwegend en dus die prima temperaturen van wellicht 20 graden of nog iets meer lokaal.
De nachten zijn niet bepaald koud te noemen met minima rond een graad of 12-13 tijdens de kleine uurtjes.
Ook begin nieuwe week blijft de invloed van het hogedrukgebied nog even aanwezig, maar vanaf het midden van de week lijkt de depressieactiviteit alweer toe te nemen uit het westen. Dan neemt dus de regenkans mogelijk weer toe en lijkt sprake te zullen zijn van een paar dagen met minder riant weer. Het Amerikaanse weermodel ziet het als volgt momenteel: na een thermisch huzarenstukje op zondagmiddag 15 oktober met maxima tot wel 23-24 graden landelijk, komt er vrij rap bewolking en wellicht wat regen op maandag waarna zich andermaal een afgebakend hogedrukgebied vormt boven de Lage Landen. Allerlaatste ontwikkelingen geven aan dat de genoemde ex-cycloon westelijk genoeg over Engeland naar het noorden trekt zodat de eventuele regen ons waarschijnlijk niet eens bereikt voor 18 of 19 oktober. Op dit moment lijkt me dat ook het meest voor de hand liggende scenario. Nog wat langer heel fraai en warm weer dus!