Banengroei in Rijnmond, maar niet iedereen profiteert

REGIO - De arbeidsmarkt in Rijnmond verandert: de werkgelegenheid blijft aantrekken, het aantal vacatures groeit en de werkloosheid krimpt. Ook wordt de arbeidsmarkt steeds flexibeler en hebben technologische veranderingen hun weerslag op de arbeidsmarkt. Nieuwe beroepen en banen ontstaan, terwijl er ook werk verdwijnt en andere - vaak hogere - eisen worden gesteld aan bestaande banen. Vooral in het middensegment dreigen door de technologische vooruitgang banen te verdwijnen.

Dit blijkt uit het jaarlijkse rapport Regio in Beeld, waarin UWV de situatie op de regionale arbeidsmarkt in Rijnmond belicht. Centraal staan de kansen en knelpunten voor werkzoekenden en werkgevers. UWV verwacht dat het aantal banen van werknemers in de arbeidsmarktregio Rijnmond tussen 2017-2018 met 1,8% zal toenemen naar 661.000. De meeste nieuwe banen zullen in 2018 ontstaan in de overige zakelijke diensten (waaronder de uitzendbranche). Daarna volgen de zorg & welzijn (hoewel binnen deze sector wel een aantal branches met krimp te zien zijn), de detailhandel, de vervoerssector, de groothandel en de specialistische zakelijke diensten.
In 2016 ontstonden in de regio 61.500 vacatures, gemiddeld 5.100 per maand. UWV verwacht dat de vacaturemarkt in 2017 en 2018 blijft groeien.

Niet iedereen profiteert

De groei van de werkgelegenheid is omvangrijk genoeg om de werkloosheid te laten dalen, maar niet sterk genoeg om voor alle groepen een daling te realiseren. Zo neemt het aantal bijstandsuitkeringen toe en zijn er veel mensen die vanwege een arbeidsbeperking aan de zijlijn staan. Laagopgeleiden, arbeidsbeperkten, 55-plussers en mensen die een beroep uitoefenen waar weinig vraag naar is, beschikken over een kwetsbare arbeidsmarktpositie. Deze groepen blijven achter, ondanks de aantrekkende economie. UWV heeft voor verschillende beroepen waarin weinig werk te vinden is, overzichten gemaakt van mogelijke overstapberoepen.
Tegelijkertijd ondervinden werkgevers voor bepaalde beroepen steeds meer knelpunten bij het invullen van vacatures. Er is dan ook sprake van een mismatch op de arbeidsmarkt: vraag en aanbod sluit niet goed op elkaar aan. Deze mismatch wordt vergroot door de snelle technologische ontwikkelingen, waardoor gevraagde vaardigheden niet altijd aansluiten op het aanbod. Vergrijzing en flexibilisering zorgen er voor dat deze problemen sneller zichtbaar worden.