De Jubileumcommissie met predikant Willem van de Griend, Caroline Kraaijvanger, Bram Akershoek, Jan Wagenaar en Maart Hoek.
De Jubileumcommissie met predikant Willem van de Griend, Caroline Kraaijvanger, Bram Akershoek, Jan Wagenaar en Maart Hoek. Foto: Wim van Vossen

Gereformeerde Kerk Ouddorp herdenkt in dankbaarheid het 125-jarig bestaan

OUDDORP - Met twee speciale samenkomsten hoopt de Gereformeerde Kerk Ouddorp op zaterdagavond 28 oktober en zondagmorgen 29 oktober op feestelijk passende wijze - met als rode draad Dankbaarheid - aandacht te schenken aan het 125-jarig bestaan van de kerk. Voor deze kerkelijke gemeente in Ouddorp werd de eerste officiƫle eredienst gehouden op 31 oktober 1892 in de woning van Cornelis Bosloper, toen wonend aan de Boompjes aan de Ring in Ouddorp. Een jubileum dat wordt vormgegeven met koor- en samenzang. Een receptie en ontmoeting. Met als speciaal moment het aanbieden van het jubileumboek. Samengesteld uit tekstbijdragen en foto's van een groot aantal gemeenteleden.

Door Jaap Ruizeveld

Voor de samenkomst op zaterdagavond zijn o.a. oud-predikanten, predikanten uit de Ouddorpse- en eilandelijke kerkelijke gemeenten en het dagelijks bestuur van de burgerlijke gemeente Goeree-Overflakkee uitgenodigd. De zondagmorgen staat in het teken van een bijzondere jubileum-eredienst met een optreden van het kinderkoor Yess. Het wordt een dienst waarin God dank wordt gebracht voor al Zijn zegeningen. Een ieder mag zich voor beide bijeenkomsten welkom weten. Een jubileumcommissie onder leiding van predikant Willem van de Griend en de leden Bram Akershoek, Jan Wagenaar, Maart Hoek en Caroline Kraaijvanger, heeft de afgelopen maanden de viering van het 125-jarig bestaan van de kerk voorbereid.

Veel is veranderd

Het is duidelijk dat er in een zo lang tijdperk veel is gebeurd. Veel is veranderd. Treffend al weergegeven door de toenmalige kerkenraad bij het eeuwfeest in 1992. In het nawoord van de kerkenraad in het informatieve boekwerk dat de heer Adrianus (Jaas) Hendrik Tanis in september van dat jaar samenstelde, staat: "Ook in het gemeente-zijn is er veel veranderd. Maar Evangelie, Doop- en Avondmaal zijn gebleven. Zij hebben de kerk gebouwd in geloof. Een kerk die zo is gebouwd, is dankbaar voor het feest dat zij mag vieren".

Passend gebouw

In de loop der jaren zijn veel memorabele feiten gepasseerd. Startend in 1892/1893 met een zeventigtal leden, families afkomstig uit de Nederlands Hervormde Kerk, mocht onder zegening een sterke groei worden bereikt. Dat betekende ook dat tussentijds steeds zorgvuldig naar - op dat moment - passende huisvesting moest worden omgezien. De wens om een eigen kerkgebouw te kunnen betrekken werd al geopperd in november 1893, maar werd in feite pas twee jaar later concreet. Maatje Buijs, winkelierster, weduwe van Cornelis Pijl Gz, bood toen gratis grond aan om de bouw aan de Dorpsweg mogelijk te maken. De bouwkosten werden geraamd op 3000 gulden. Aanvankelijk werden de diensten gehouden in een schuur aan de Spaanseweg. Vermoedelijk op de locatie waar nu de Gereformeerde Gemeente haar kerk heeft. Er is overigens nauwelijks informatie over die fase bekend.

Armoede

In 1896 werd de heer Basoski uit Delft aangetrokken als lerend-ouderling. Om hem huisvesting te kunnen bieden, werd de pastorie naast het kerkgebouw in snel tempo gereed gemaakt. Het was een tijdperk van grote maatschappelijke armoede. Dat vertaalde zich ook in de kerkelijke gemeente. Schrijnende voorbeelden: een door jongeren in 1899 aangeboden kerkorgel moest worden afgewezen, omdat er geen voldoende financiƫle middelen beschikbaar waren. Drie jaar later lukte het wel en werd de kostprijs van 250 gulden betaald. Gemiddeld waren de collecte opbrengsten per zondag 7 tot 8 gulden. De kerkenraad ging over tot de maatregel om 10 cent boete te heffen als een lid te laat op de veertiendaagse vergadering kwam. Met het kwijtschelden van schulden, enkele legaten en een groei van het ledental kwam de kerk in een meer positieve balans. In 1909 trad ds. Van Duijn als eerste predikant aan. Hij bleef tot 1913.

Biddag 1911

Vermeldenswaardig is in die periode het besluit om op 20 september 1911 een biddag te houden naar aanleiding van de langdurige droogte. Op de dag zelf viel de regen in stromen neer en zo werd in de notulen aangetekend: "Hier werd des Heren Woord bevestigd: Eer ze roepen, zal ik ze antwoorden".

Predikanten

We schuiven iets op in de tijd. Na het vertrek van ds. Diemer in 1929 trad er een 'herderloos' tijdperk aan dat tot 1934 zou duren. Toen werd ds. Van de Valk, predikant in Stellendam/Melissant, ook aangesteld als consulent in Ouddorp. Kort na de Tweede Wereldoorlog, in 1946, kreeg de kerk weer een eigen voorganger in de persoon van ds. Van der Veen. Tot het eeuwfeest in 1992 volgden hem ds. Van Driel, De Kievit, Van Noord en Van Westenbrugge op. Daarna kwamen ds. Koster, ds. Kant en sinds oktober 2011 ds. Willem van de Griend. De samenwerking tussen de Gereformeerde Kerken van Stellendam en Ouddorp dateert vanaf 1973. Ds. De Kievit werd toen de eerste fulltime predikant voor beide kerkelijke gemeenten.

Huisvesting

Door de jaren heen zijn er in en aan het kerkgebouw/pastorie in Ouddorp veel herstel- en uitbreidingswerkzaamheden uitgevoerd. Twee keer moest naar huisvesting elders worden uitgezien. Dat was in mei 1944. Een brisantbom in de directe omgeving veroorzaakte veel schade. De kerk was tijdelijk onbruikbaar. En in februari 1953, toen ten gevolge van dijkdoorbraken bij de Watersnoodramp het water tot 60 cm hoogte het gebouw binnen drong. Ook zijn er in de loop der jaren diensten gehouden in het Verenigingsgebouw op de toenmalige locatie aan de Stationsweg. Dit was nodig om de vele gasten/toeristen in het zomerseizoen te kunnen ontvangen bij de erediensten. Begin deze eeuw zijn er aanzienlijke verbouwingen uitgevoerd aan de kerk. Kon ook het aantal plaatsen in de kerkzaal worden vergroot met centrale ingang aan Dorpstienden, en werd voor de predikant een afzonderlijke (pastorie)woning aan de Duffelweg in Ouddorp gerealiseerd.                

De Gereformeerde Kerk aan de Dorpsweg in Ouddorp.