Afbeelding
Foto:

Het geluk van gewone dagen

Ann Howard Creel
2017, uitgeverij Mozaiek
300 blz., € 19,99
ISBN 9789023950783

Livvy Dune raakt zwanger van een soldaat. Het is 1944 en de Tweede Wereldoorlog heeft inmiddels ook in het Amerikaanse Denver een grote impact op het dagelijks leven. Soldaten zijn overzee gelegerd om op te treden als geallieerden in de beslissende strijd tegen de Duitse troepenmacht. Vrouwen nemen noodgedwongen de leeggevallen arbeidsplaatsen in - op het land, in de fabrieken en in winkels.
Het is een verwarrende tijd, vol maatschappelijke veranderingen.
Livvy, leergierig en intelligent, droomt er al tijden van om geschiedenis te gaan doceren en deel te nemen aan een archeologische expeditie naar Egypte.
Niets van dat alles lijkt door haar veranderde toekomstperspectief nog voor haar in het verschiet te liggen.

Onmogelijke opgave?

De onverwachte zwangerschap van Livvy slaat thuis in als een bom. Haar vader probeert de schande voor te zijn en stuurt haar naar het platteland van Colorado. Via de bemiddeling van een bevriende predikant wordt ze gedwongen in het huwelijk te treden met een boer.
De enorme fysieke afstand tot haar familie en de eenzaamheid van het bestaan op de afgelegen boerderij doet Livvy verlangen naar de oplossing die haar zus Abby suggereerde: na de geboorte van het kind meteen scheiden van haar man en terug keren naar Denver.
Op de afgelegen boerderij is het afzien voor Livvy. Totaal niet gewend aan het boerenleven, moet ze leren samen te leven met een tot voor kort voor haar totaal onbekende. Haar kersverse echtgenoot Ray is alleen achtergebleven op de boerderij, nadat zijn broer Daniel sneuvelde bij Pearl Harbor. De rouw om het verlies van zijn broer laat diepe sporen na in het leven van Ray. Twee door het leven gebutste mensen moeten leren samen door één deur te kunnen. Een onmogelijke opgave?

Vertrouwen

Een lichtpuntje is de onverwachte vriendschap die Livvy ontvangt van twee Japans-Amerikaanse zussen. De vrouwen wonen in het nabij gelegen interneringskamp. Rose en Lorelei zijn te werk gesteld op de akkers van Ray en houden Livvy graag gezelschap.
Maar dan volgt de desastreuze dag waarop het vertrouwen in deze twee jonge vrouwen op ernstige wijze wordt geschaad…
Door de verhaallijn is de geschiedenis van Livvy van kind tot jonge vrouw verweven. Al lezend blik je steeds even terug en kom je stukje bij beetje meer te weten over de geheimzinnige soldaat die Livvy voorafgaand aan haar gedwongen huwelijk ontmoette op een feestje.

Hoop

De auteur beschrijft de beklemmende gevoelens van eenzaamheid en minderwaardigheid die Livvy ervaart in het gezin van herkomst. Ze werd omringd door twee knappe zussen, een afwezige vader en leed dagelijks onder het gemis van haar jong gestorven moeder.
Langzaam ontplooit Livvy zich en ontdekt ze dat het ware geluk niet zit in grote of meeslepende dingen, maar in het eren en liefhebben van haar naaste(n) op de plek die voor haar is bestemd.
Een andere les die Livvy leert is dat vertrouwen door mensen ernstig beschaamd kan worden, maar dat ze bij God nooit bedrogen uit zal komen. Dat geeft haar hoop en troost.
'Het geluk van gewone dagen' werd in de Verenigde Staten verfilmd als Hallmark Hall of Fame movie.