Afbeelding
Foto:

Blik in het Haringvliet

REGIO – Wat is er onder het groenbruine oppervlak van het Haringvliet te zien? Wat leeft daar allemaal? Onder water rondkijken zonder een duik te maken. Dat was mogelijk tijdens het Haringvlietweekend.

Foto's: Henk en Conny van der Sluis

Twee vaartuigen voeren het Haringvliet op, een vanuit de haven van Hellevoetsluis in het westelijk gedeelte en een vanuit de haven van Middelharnis in de richting van het Spui en Tiengemeten. Aan boord, naast het belangstellende publiek: duikers, die afdaalden in het Haringvliet, filmopnamen maakten en deze later aan boord lieten zien. Wolhandkrabben, grondels, een voorbijschietende paling, veel 'gras'.

Het beeld van het onderwaterleven groeide door het vertonen van eerdere opnamen die in de nacht waren gemaakt. Dan komt de fauna helemaal tot leven, zo was duidelijk te zien. Hele scholen baarzen zwommen voorbij op het schermpje. De opvarenden van de twee excursieschepen kregen ook verhalen te horen van oud-werknemers van Rijkswaterstaat. Verhalen over het afsluiten van de zeegaten en alles wat daarna gebeurde. De toekomst is nog ongewis. Wat gebeurt er nadat de Haringvlietsluizen in de loop van 2018 op een kier zijn gezet en het water gedeeltelijk brak zal worden? Wat doet dat met de flora en fauna onder de waterspiegel?

Via het project Haringvliet onderwater moet dat duidelijk worden. Duikers dalen met regelmaat af om het onderwaterleven te inventariseren. Nu is de nulmeting aan de gang. Na de opening van de sluizen is te zien hoe flora en fauna veranderen onder invloed van het zoutere water. Het project Haringvliet onderwater is een samenwerkingsverband van Stichting RAVON, stichting ANEMOON en de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB).

Het meekijken met duikers was een onderdeel van het Haringvlietweekend, waarvan de organisatie in handen was van IVN Natuureducatie, met ondersteuning van Droomfondsproject Haringvliet en financiële ondersteuning van de Provincie Zuid-Holland en de Nationale Postcode Loterij. Het doel: meer bekendheid geven aan het Haringvliet. Wie het heeft gemist, krijgt volgend jaar opnieuw een kans. Dan staat er weer een Haringvlietweekend op het programma.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding