Met raad en daad

Zoekend naar Churchill

Voor een werkstuk over de Britse premier Winston Churchill zou ik graag wat informatie hebben. Waar kan ik dergelijke gegevens vinden?

Dat kan toch nauwelijks een probleem zijn tegenwoordig door het internet! Na een militaire opleiding was Churchill eind 19e eeuw actief als oorlogsverslaggever op Cuba, in Brits-Indië en in de Boerenoorlog. In 1899 raakte hij in Zuid-Afrika krijgsgevangen, maar wist aan de nazaten van de Nederlanders te ontsnappen. Als oorlogsheld belandde hij in 1900 in de Britse politiek en kwam voor de Conservatieve partij in het Lagerhuis. Vanaf 1908 maakte Churchill deel uit van vele regeringen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd hij als minister van marine ontslagen na de mislukking van de Britse expeditie op het Turkse schiereiland Gallipoli. Hij werd later minister van oorlog en van luchtvaart (1918-1921), van koloniën (1921-'22) en van financiën (1924-'29). In de crisisjaren bleek hij een sterk voorstander van herbewapening en bekritiseerde hij de 'appeasement-policy' (verzoeningspolitiek door concessies) van premier Chamberlain ten opzichte van Adolf Hitler. Op 10 mei 1940, de dag waarop het Duitse offensief tegen Nederland, België en Frankrijk losbarstte, werd Churchill premier. Gedurende vijf oorlogsjaren was hij het symbool van onverzettelijkheid tegen het fascisme, doch na de overwinning verloor de Conservatieve partij de verkiezingen en moest hun leider het roer overgeven aan Labour.

Lichaam voor de wetenschap

Wat gebeurt er met je lichaam als je dat afstaat aan de wetenschap? Wat doen ze ermee?

Als u uw lichaam 'afstaat aan de wetenschap' betekent dit dat uw lichaam binnen 24 uur wordt overgebracht naar een anatomisch instituut, bijv. een academisch ziekenhuis. Het kan daar gebruikt worden om medische studenten anatomische kennis van het menselijke lichaam op te laten doen. Het is echter niet zo dat ieder lichaam geaccepteerd wordt. Het instituut geeft het lichaam niet terug aan de nabestaanden en als er na het onderzoek nog resten van het lichaam overblijven, dan begraaft of cremeert het instituut de resten. Als u uw lichaam wilt afstaan aan de wetenschap na uw overlijden, dan schrijft u dit op in een handgeschreven verklaring (een codicil). En u laat dit weten aan het anatomisch instituut. U kunt uw wensen natuurlijk ook gewoon in uw testament zetten.

IJzerverlies

Elke dag gebruik ik Rinse appelstroop op brood en drink daarbij thee. Nu werd me verteld dat door het thee drinken daarbij het effect van het gebruik van Rinse appelstroop geheel of gedeeltelijk teniet gedaan zou worden. Is dat zo? (Mijn leeftijd is 89 jaar).

Wat u heeft gehoord klopt. Appelstroop staat bekend als een goede bron van ijzer. Verschillende factoren in de voeding hebben echter invloed op de opname van ijzer. Zo verlagen koffie, thee en calcium de opname van ijzer, terwijl vlees, vis en vitamine C de opname van ijzer verhogen. Het is dus beter om een glas sinaasappelsap bij de boterham met appelstroop te drinken, in plaats van thee of een glas melk.

Een paartje?

Weet u de oplossing van mijn vraag: het legsel van duiven bestaat altijd uit twee eieren, vormen zij altijd een paartje?

De meeste duivensoorten hebben inderdaad per legsel maar twee eieren. Heel uitzonderlijk zijn drie of vier eieren per broedsel. In dat geval is het zeer waarschijnlijk dat twee verschillende duivinnen eieren in hetzelfde nest hebben gelegd. Duiven blijven hun hele leven bij een en dezelfde partner: 'tot de dood hen scheidt'.